Nästa artikel
Apples Carplay i nya Volvo XC90
Nyheter

Apples Carplay i nya Volvo XC90

Publicerad 7 mars 2014 (uppdaterad 7 mars 2014)
Volvo och Apple bildar allians för att göra Apples operativsystem tillgängligt i kommande XC90. Och en hel del andra biltillverkare hakar på.

Med ”Carplay” kommer man att kunna länka samman sin Iphone till bilen och utnyttja appar genom röststyrning och pekskärm.

– En iPhone-användare kommer att känna sig hemma i en ny Volvo. Det blir användning av ett interiört tillbehör på en ny nivå. Detta kopplat med den uppenbara säkerheten för föraren med fördelen av ett avancerat röststyrningssystem som Siri, gjorde Apple till en perfekt match för Volvo, säger Håkan Samuelsson, VD för Volvo Cars.

Till en början används sladd för sammanlänkningen, men i framtiden är det tänkt att det ska ske via Wi-Fi. Operativsystemet kommer att finnas i nya Volvo XC90 som släpps i Sverige i höst. Föregångaren XC90 blev den bäst säljande Volvomodellen hittills i Volvo Cars historia.

Apple CarPlay premiärvisas i Volvos monter på den nu pågående bilsalongen i Genève och finns integrerat i den nya konceptbilen Concept Estate.

Även Ferrari och Mercedes ska lansera CarPlay i sina bilar och senare kommer det också att finnas i bilar från Honda, Hyundai, Jaguar, BMW, Chevrolet, Ford, Kia, Land Rover, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot-Citroën, Subaru, Suzuki och Toyota.

Diskutera: Vad tycker du om Apples och Volvos samarbete?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-07 08:31
Hackenbush

Kommer bilarna att kallas Vopple nu då?

#2 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Vi som har Android får välja andra märken då, Appleskrutt...

#3 • Uppdaterat: 2014-03-07 09:05
Swemba

Vad är livslängden på en bil och vad är livslängden på en smartphone?
Smartast vore att ha ett öppet gränssnitt för att trådlöst överföra bild och skärmkommandon, som fungerar oberoende av smartphonemodell, version och operativsystem.

#4 • Uppdaterat: 2014-03-07 09:40
Simon no1

Märkligt när Apple tappat från 75% av marknaden till 19% ...? Varför låsa sig vid ett märke som kunderna lämnar...?

#5 • Uppdaterat: 2014-03-07 09:41
Reverend Benny

Rubriksättningen kan uppfattas som lite missvisande, det hela handlar om ett förbättrad stöd för Apples telefoner i infotainment systemen.

Apple har utvecklad iOS med stöd för bilar, och om tillverkarna vill så går det att lägga ett "lager" till på systemen som byggs in i bilarna.
Många tillverkare kör ett OS på sina system som bygger på QNX, och det man gör är att man lägger ett lager ovanpå detta.

Det är alltså inte frågan om att bygga system som bara har stöd för apples telefoner.

Bästa sättet att se på det är kanske som att bilens system kör en app som pratar med telefonen.

#6 • Uppdaterat: 2014-03-07 09:46
Reverend Benny

Man låser inte in sig, det hela handlar om ett utökat stöd för iOS i bilen, RIM och Android kommer säkert komma med liknande lösningar.

Däremot så kan jag ha problem med att VAG väljer att bygga hela sitt infotainment system runt Android, där kan man prata om att låsa in sig.

#7 • Uppdaterat: 2014-03-07 10:01
Raphael

Om Apple och Volvo går ihop så lämnar jag Apple, men när jag läser artikeln så märker jag att rubriken - som så ofta hos Vi Bilägare - inte var helt adekvat i förhållande till artikelns innehåll. Volvo väljer att införa Apples lösning för bilars mediahantering, och det är ju något helt annat än att Apple och Volvo går ihop... :)

#8 • Uppdaterat: 2014-03-07 10:45
Juppe

Kan bli ett bra samarbete. Apple leder som vanligt utvecklingen medan Google och dess bastarder kämpar med att hänga med.

Det kommer säkert en liknande kopia-lösning från Android-lägret till bilar lämpliga för deras målgrupp som KIA, Opel och Hyundai. Bilar som precis som Android är sämre kopior av originalet :-)

#9 • Uppdaterat: 2014-03-07 11:27
Simon no1

Juppe vill du förklara på vilket sätt Apple leder utvecklingen ?

#a • Uppdaterat: 2014-03-07 12:28
borjeboy

Honda och GM har en deal med Google också så de positionerar sig bra i detta

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.