Nästa artikel
Knapp för röststyrning i bilarna
Nyheter

Knapp för röststyrning i bilarna

Publicerad 12 juni 2012 (uppdaterad 12 juni 2012)
Nio biltillverkare inleder ett samarbete med Apple och inför en knapp på ratten för röststyrningsprogrammet Siri.

Under en konferens i San Fransisco meddelade Apple att de ska samarbeta med Mercedes, BMW, Audi, Chrysler, Honda, General Motors, Jaguar, Land Rover och Toyota och montera in en knapp på ratten som aktiverar Apples röststyrningshjälp för Iphone, Siri. Tanken är att föraren efter knapptryckningen ska kunna styra bilens och telefonens funktioner utan att behöva fippla med telefonen eller rikta ögonen från vägen.

Ford står utanför då de redan ingår i ett samarbete med Apples konkurrent Microsoft som har sin egen röststyrningsfunktion kallad Sync.

Siri finns än så länge inte på svenska och det är inte helt fastställt när systemet ska introduceras i bilarna men troligtvis innan eller under sommaren 2013. BMW som själva kallar systemet för ”Eyes Free” meddelar att de ska införa knappen vid mitten av 2013.

Diskutera: Vad tycker du om samarbetet med Apple?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-06-12 16:20
Thommys

Jag tror att knappen som kommer att styra Siri är samma tal-knapp som redan idag sitter på ratten i min Mercedes för att styra navigatorn. Det blir nog bara programvaran som ändras i bilen för att även stödja Siri-funktionen. Det kommer bli jättebra att underlätta användning och kunna utnyttja fler funktioner i en bil som en modern telefon kan erbjuda. Men tyvärr verkar det inte komma på svenska än. Annars hade det bara varit att trycka på knappen på ratten och frågat Siri, t ex vad det blir för väder idag, med telefonen kvar i fickan. Men man kan prata engelska med den också, men då blir det problem med uttalet för svenska ord, som t ex namn i adressboken.

#2 • Uppdaterat: 2012-06-12 22:54
Roger Skagerström

Synd att de nischar sig mot Apple. Kommer kanske nån app till Android med ifs sen så det går att använda. Beror väl på hur djupt det är inbäddat. Styr man iDriven med den så kan de kanske bli problem.

Lär väl troligen kräva nåt dyrare Bluetooth-paket och sannolikt iDrive dock.

#3 • Uppdaterat: 2012-06-12 22:59
Arbu11

Tack gode gud att Volvo inte står med där - och måtte det aldrig göra det heller :D

#4 • Uppdaterat: 2012-06-13 09:16
Sailfast

Att som kund betala extra för att få (ytterligare) ett proprietärt system installerat i bilen - herrejösses vad korkat.

#5 • Uppdaterat: 2012-06-13 12:25
Mistro

Ja visst är det knäppt med teknik? ...Vad skall man t.e.x med elfönsterhissar/elspeglar,intervalltorkare,F-hållare,Acc,Automatlåda,C-lås o.s.v ?

Nä ...mer teknik än i T- Forden är helt onödigt och varför heter taltjänsten Siri och inte Bengt ? Lämpligast vore nog namnet Kim för att få lite könsneutralitet? Hon eller han bör inte användas idag utan skall uttalas HEN
Förresten så är det här nya med internet bara en "fluga" ...kommer aldrig att fungera och VEM kommer sedan att använda det? ....suck

#6 • Uppdaterat: 2012-06-13 20:31
Thommys

Jg hller cks med!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.