Nästa artikel
Mobilförbud halverade dödsolyckor
Nyheter

Mobilförbud halverade dödsolyckor

Publicerad 18 april 2012 (uppdaterad 23 april 2012)
Sedan det blev förbjudet att använda handhållen mobiltelefon vid bilkörning i Kalifornien har antalet dödsolyckor nästan halverats.

I Kalifornien i USA infördes förbud mot att använda handhållen mobiltelefon vid körning år 2008. Under de två följande åren minskade antalet dödsolyckor där föraren hållit i en mobiltelefon med 47 procent, jämfört med de två åren innan. Det totala antalet dödsolyckor i trafiken minskade med 22 procent under samma period, och de som skadats i trafiken minskade med 50 procent.

Detta enligt en studie av forskare vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien som Motormännens Riksförbund tagit del av.

I Sverige omkommer varje år 10-20 personer i trafiken på grund användning av mobiltelefon.

– I samtliga europeiska länder, förutom Sverige, finns lagar för hur mobiltelefoner får användas i trafiken. Det är tydligt att de europeiska trafikministrarna anser att mobiltelefonlagar har ett viktigt signalvärde. Det är synd att ansvariga politiker i Sverige inte inser det, säger Niklas Stavegård, Trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. 


Diskutera: Vad tycker du om resultatet i studien?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-04-18 13:26
1storstark

Jag skäms att vara bilist. Det finns redan lagar om "säkert framförande av fordon". Måste vi verkligen ha en lista på allt man INTE får eller bör hålla på med när man kör?

#2 • 2012-04-18 15:35
KaptenOberkommando

1storstark, vi har ju redan avhandlat allt detta, men för din skull då: Handhållna mobilsamtal under körning har blivit till en så dominerande parameter i framförandet av ett fordon avseende trafiksäkerheten att beteendet MÅSTE punktregleras. Ett förbud kommer faktiskt att följas av väldigt många och polisen lär stå utmed vägkanterna mest hela tiden och plocka in böter. Ingen blir ju förvånad över ett resultat á la ovanstående. Och fortfarande förundras jag över hur desperata en del av er här inne är i ert motstånd mot ett förbud. Vad är problemet? Är det så förolämpande att inte få köra trafikfarligt, kan man ju undra.

#3 • 2012-04-18 16:27
Oomkullrunkelig

Det vore vara lag på handsfree (headset). Problemet löst.

#4 • 2012-04-18 16:29
Oomkullrunkelig

1storstark: ja det behövs tydligen fler lagar eftersom folk inte är intelligenta nog att förstå självklarheter. Då måste lagstiftarna och polisen peka med hela armen så att folk fattar. Efter ett år bara har det blivit självklart, precis som rökförbudet på krogen.

#5 • 2012-04-18 16:30
Mr Burns

@ KaptenOberkomma
Helt rätt, men vi för inte glömma att även punktreglera följande parametrar i framförandet av ett fordon avseende trafiksäkerheten:
*Friläggande av slembildningar i näsgångarna med ett eller flera fingrar.
*bullersamt avnjutande av kompositioner.
*Inmundigande av fasta eller flytande födoämnen.
*Alltför uppsluppna, engagerande eller upprörande samtal med medpassagerare.

Dessa och flertalet andra ofog skall bestraffas å det bestämdaste eftersom bilister inte har kunnandet eller viljan att själva förstå sitt eget bästa utan hellre ägnar sig åt att köra trafikfarligt.

#6 • 2012-04-18 16:53
Förstikön (ej verifierad)

@Mr Burns: Varför skriver du inte bara "läst men ej förstått"?

#7 • 2012-04-18 17:14
Hackenbush

Jag är inte ett dugg förvånad. Mobiltelefoner tar väck uppmärksamheten från vägen för föraren, även om det är bara en del sekunder så räcker detta för att olyckan skall vara ett faktum.

#8 • 2012-04-18 17:28
Hundter

"Sedan det blev förbjudet att använda handhållen mobiltelefon vid bilkörning i Kalifornien har antalet dödsolyckor nästan halverats."
Försök att få "Trafikvärket" eller Kommunikationsministern att förstå detta!!

#9 • 2012-04-18 17:53
adandersson (ej verifierad)

då är det snart bara Albanien och Sverige som tillåter telefon snack i bilen utan handsfree . Kanske inte samma problem i Albanien då det säkert inte finns så många med telefon eller som är bilägare.

#a • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Kan man införa förbud mot dubbdäck på antaganden om att folk dör av farliga partiklar så borde det vara solklart att förbjuda prat i mobiltelefon under färd om det bevisligen dödar 10-20 pers. varje år.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.