Nästa artikel
Apple tar över bilarnas funktioner
Nyheter

Apple tar över bilarnas funktioner

Publicerad 18 juli 2013 (uppdaterad 19 juli 2013)
Apple har tagit patent på en pekskärm för instrumentbrädan som kan styra både mobiltelefonens och bilens funktioner.

Det nya infotainmentsystemet som inkluderar en inbyggd pekskärm monterad i mitten på instrumentbrädan gör att de flesta av bilarnas manuella kontroller blir digitala i stället.

En förare som har en iPhone 5 ska kunna koppla upp den mot bilens inbyggda system så att allt som kan göras i telefonen (så som att ringa, sms:a, starta musik, navigera) också kan göras via skärmen. Utöver det ska digitala vred på Apple-skärmen kunna styra bilens funktioner (till exempel luftkonditionering och vindrutetorkare).

Dessutom ska allt kunna kontrolleras utan att föraren behöver använda händer eller ögon för ändamålet. Med ”Siri Eyes Free” blir funktionerna röststyrda. Ett system som nio biltillverkare tidigare har meddelat att de ska införa i sina bilar.

Apples patent innefattar också en head-up-display monterad i armstödet och en kamera som kontrollerar åt vilket håll föraren tittar.

Chevrolet, Ferrari, Honda, Hyundai, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Kia, Mercedes, Nissan, Opel och Volvo ska ha skrivit på för att ha Apples system tillgängliga i sina bilar senast 2015.

Diskutera: Vad tycker du om Apple:s infotainmentsystem i bilarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-07-18 17:39
N-iklas

Siri Eyes Free är ju redan i användning.

#2 • Uppdaterat: 2013-07-18 19:11
Hackenbush

Detta är perfekt, då kan man göra så mycket som möjligt medan man kör bil. Hoppas bara att hjärnan kan tilgodogöra sig all strömmande info samtidigt somman skall fatta beslut i olika trafiksituationer.

#3 • Uppdaterat: 2013-07-19 10:05
lesserwisser

Då kan jag stryka Chevrolet, Ferrari, Honda, Hyundai, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Kia, Mercedes, Nissan, Opel "and" Volvo från listan över tänkbar bil nästa gång. Vill inte låsa in mig till apple-prylar. Intressant att det står "and" i uppräkningen, förresten. Inte kan det väl vara så illa att journalisten kopierar text rakt av utan att kolla att allt blev översatt?

#4 • Uppdaterat: 2013-07-19 10:33
Swemba

På vilket sätt låser du in dig mer för att det är Apple än om det varit Nissan, Mercedes eller Opels egna pryl?

#5 • Uppdaterat: 2013-07-19 13:55
LC4ever

Siri i bilen, jo jag tackar.
Då kommer inget att fungera efter detta.
Kul för de som tillhör sekten, men jag föredrar nog standard-kontrollerna.

#6 • Uppdaterat: 2013-07-19 20:47
FZR600R

Vilket skitpåfund, vad är det för fel på ett vanligt reglage som är ergonomiskt placerat och utformat? If it aint broken don't fix it.

Det handlar helt enkelt bara om att få sälja onödiga prylar och funktioner till den hjärndöda generationen.

#7 • Uppdaterat: 2013-07-20 10:23
Swemba

@FZR600R, uppfinn "ett reglage" som man kan söka på Spotify med, ta emot samtal på Skype, svara på och diktera mail/SMS, Navigera, surfa eller kolla SVTPlay medan frun är inne och handlar, så kan du säkert sälja reglaget till fordonsindustrin ...

Nej, pekskärmar är här för att stanna och varför då inte integrera det med den miljö som användaren är van vid - sin smartphone? Dessutom håller ju sig systemet uppdaterat då det är enklare att byta/uppdatera mobilen än att uppdatera bilens mediasystem.

#8 • Uppdaterat: 2013-07-20 11:23
FZR600R

@Swemba, tänk att jag inbillat mig att jag kört bil i alla dessa år för det måste ju röra sig om inbillning eftersom bilen uppenbarligen inte går att köra om det inte finns funktioner för att surfa och kolla på svtplay (navigeringen är också onödig).

Är det så att man måste ha tillgång till detta när man står stilla så är det också illa. Dagens skitungar mår bara bra av att inte vara uppkopplade 24 timmar om dygnet. Jag börjar tro att de experiment som forskarna gjort inte är ett skämt. Uppenbarligen är det faktiskt så att folk får riktiga fysiska abstinensproblem så fort de inte har en djävla pekskärm framför ögonen.

#9 • Uppdaterat: 2013-07-20 11:55
Swemba

Och jag har kört bil i många år utan ABS-bromsar, anti-spinn, luftkonditionering, automatlåda, servostyrning osv ... det går det också. Min farfar hade säkert tyckt att allt det jag räknade upp var totalt onödigt teknikdravel.

#a • Uppdaterat: 2013-07-20 13:44
Roy J

Det mest märkliga är att Apple lyckats ta patent på så självklara saker. Det är ju en fullkomligt naturlig utveckling.
Ändå håller jag med FZR600R, för det som Swemba räknar upp handlar om bil och säkerhet. I ajfån-fallet är det endast navigatorn som har något med bilkörning att göra - och den bilden är förstås bra att få upp på en välplacerad skärm.
Men vem utom prylnördarna som fortfarande tror att i-whatever fortfarande är bäst vill bli märkesuppbunden?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.