Bild
Nästa artikel
Nyheter

Hyundai Ioniq blir eget elbilsmärke – tre nya modeller på ingång

Publicerad 10 augusti 2020
Hyundai gör på samma sätt som Volvo med Polestar och bryter ut elbilsmodellerna till ett eget märke.

För biltillverkarna är det ett enormt projekt att starta ett nytt märke. Det är dyrt och invecklat, och det kan ta många år innan varumärket är inarbetat hos kunderna.

Men trots det har flera märken gjort precis det. Citroëns lyxmärke DS och Volvo avknoppning Polestar är bara två exempel, och nu ska Hyundai lansera ett helt separat elbilsmärke.

Hyundai ska göra om Ioniq, som i dag är en bilmodell, till ett helt separat elbilsmärke. Modellerna ska döpas enligt samma mall som Volkswagens ID-modeller och även Polestars modeller, nämligen med enstaka siffror. Hos Ioniq står udda nummer för suvar och jämna nummer för andra modeller.

För Hyundai är det ett stort beslut att skapa ett helt nytt ”undermärke”. Dels kostar det alltså stora belopp och dels skapar det vissa frågetecken kring vad som ska hända med Hyundaimärket när försäljningen av bensin- och dieselbilar börjar avta.

Men det kan också finnas en tydlig uppsida, nämligen att Hyundai har möjlighet att skapa något nytt utifrån ett blankt papper och inte behöver ta hänsyn till några bilmodeller med förbränningsmotor för det nya märket.

Läs också: Hyundai Prophecy är en ny elbil som styrs med joystick

Suv-modell först ut

Hyundai ska visa upp tre nya elbilar under de kommande fyra åren. Först ut hos det nya märket blir Ioniq 5, en mindre suv-modell som baseras på samma teknik som konceptbilen Hyundai 45 och som ska börja säljas 2021.

Ett år senare följer Ioniq 6 som blir en sedanmodell med sportiga egenskaper som inspireras av konceptbilen Prophecy. Ioniq 7 blir en stor suv och lanseras 2024.

De nya Ioniqmodellerna bygger på Hyundais så kallade EGMP-plattform som är anpassad för elbilar.

Läs också: Hyundais storsatsning: Tre nya elbilar – på ett år

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.