Nästa artikel
Hyundai Prophecy är en ny elbil som styrs med joystick
Nyheter

Hyundai Prophecy är en ny elbil som styrs med joystick

Publicerad 3 mars 2020 (uppdaterad 3 mars 2020)
Konceptbilen som förför med lågt luftmotstånd och intressant körteknik.

Hyundai har visat upp en ny konceptbil som kan ge en hint om hur märkets framtida elbilar kan se ut. 

Hyundai Prophecy är en stor sedanmodell med böljande linjer som ska ge extremt lågt luftmotstånd. Det finns inga tekniska detaljer alls om bilen, så vi får hålla tillgodo med att titta på designen – men det är inte fy skam.

Designteamet hos Hyundai tycker sig ha hittat ”den ultimata formen för en bil”, enligt pressmaterialet, och bland de intressanta designdetaljerna som är kul att lägga märke till finns ”pixlade” strålkastare och baklampor, ett långt axelavstånd med korta överhäng fram och bak samt en väldigt rund takform som ger ett sluttande bakparti.

Men det mest intressanta är kanske insidan. Där tänker sig Hyundai att föraren ska kunna styra med två reglage – ett på varje sida om förarstolen – när bilen inte kör själv. Det är faktiskt inte helt olikt Saabs gamla idé om en ”joystickstyrd” bil som visades upp i början av 1990-talet.

”Genom två styrspakar som kan vridas åt höger och vänster, en i mittkonsolen och en annan i dörren, kan föraren styra bilen från ett mer komfortabelt läge”, skriver Hyundai.

Det finns också en stor och bred skärm nedanför vindrutan och hela instrumentbrädan kan ”flippas upp” för att visa ännu en skärm som är monterad undertill.

Konceptbilar används som vi vet för att designavdelningarna ska kunna gå loss med galna idéer, och förmodligen kommer vi inte få se Hyundai Prophecy på vägarna inom en nära framtid. Men förhoppningsvis kommer några av detaljerna leta sig in i kommande elbilsmodeller, där lågt luftmotstånd är viktigt för att förlänga räckvidden. Och de pixlade strålkastarna kommer definitivt dyka upp på kommande elbilar, lovar Hyundai.

Om det också innefattar joystickstyrningen är mer tveksamt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-03-03 19:37
Henrik M

När man ser denna och uttalandet att de funnit den "ultimata formen för en bil" så inser man hur föra sin tid SAABs designers var en gång i tiden.....saxa in den svarta urSaaben i samma bild som denna......

#2 • 2020-03-03 19:48
Grosser

Både Ur-Saab och 911 i profilen. Annars skvallrar det väl om en kommande autonom framtid.

Hoppas iaf att det bådar för att Hyundai vill bygga vidare på energieffektiva elbilar!

#3 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Jag har skrivit det tidigare. Efter Tesla så är Hyundaikoncernen ledande på elbilsmarknaden. Bäva månde Tyskarna. Även Elektricitet kostar resurser att producera och pengar för brukaren så sidospåret med gigantiska tunga SUV-byggen är snart ett minne blott och ett felsteg i evolutionen.

#4 • 2020-03-03 19:56
saabnisse

Ännu ett koncept med bakhängda bakdörrar!

#5 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Min far hade en Saab med bakhängda dörrar och abbarth avgassystem när han raggade på min mor på 50-talet. Så tydligen har dom burit viss frukt :)

#6 • 2020-03-03 21:29
Axa

Väldigt snygg formgivning. Men spontant vet jag inte om styrning med joysticks skulle tilltala mig. Hellre en PS4-kontroll. ;-)

#7 • 2020-03-03 21:35
Elbilisten

#5: Där ser man, flickfångardörrar fungerade på riktigt :-D

#8 • 2020-03-03 22:51
40-talisten

Styrning med spak i stället för ratt i framtidens bilar, det såg jag redan som grabb på 50-talet tidskriften Populär Mekanik. Inget är nytt under solen, men ratten överlevde, och torde göra det i framtiden också...

#9 • 2020-03-03 23:14
Raphael

Styrspak är inget nytt. Det hade faktiskt de första bilarna, ja även en av de första elbilarna hade styrspak - Detroit Electric från början av 1900-talet. De hade inte ratt då, det kom senare. Allt går igen, både elbilar och styrspak från 1900-talets början.

#a • 2020-03-04 06:31
stonebreaker

En bil"journalist" fantasier!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.