Bild
Nästa artikel
Hyundai Ioniq blir eget elbilsmärke – tre nya modeller på ingång

Hyundai Ioniq blir eget elbilsmärke – tre nya modeller på ingång

Nyheter

Hyundai gör på samma sätt som Volvo med Polestar och bryter ut elbilsmodellerna till ett eget märke.

För biltillverkarna är det ett enormt projekt att starta ett nytt märke. Det är dyrt och invecklat, och det kan ta många år innan varumärket är inarbetat hos kunderna.

Men trots det har flera märken gjort precis det. Citroëns lyxmärke DS och Volvo avknoppning Polestar är bara två exempel, och nu ska Hyundai lansera ett helt separat elbilsmärke.

Hyundai ska göra om Ioniq, som i dag är en bilmodell, till ett helt separat elbilsmärke. Modellerna ska döpas enligt samma mall som Volkswagens ID-modeller och även Polestars modeller, nämligen med enstaka siffror. Hos Ioniq står udda nummer för suvar och jämna nummer för andra modeller.

För Hyundai är det ett stort beslut att skapa ett helt nytt ”undermärke”. Dels kostar det alltså stora belopp och dels skapar det vissa frågetecken kring vad som ska hända med Hyundaimärket när försäljningen av bensin- och dieselbilar börjar avta.

Men det kan också finnas en tydlig uppsida, nämligen att Hyundai har möjlighet att skapa något nytt utifrån ett blankt papper och inte behöver ta hänsyn till några bilmodeller med förbränningsmotor för det nya märket.

Läs också: Hyundai Prophecy är en ny elbil som styrs med joystick

Hyundai Ioniq blir eget elbilsmärke – tre nya modeller på ingång

Suv-modell först ut

Hyundai ska visa upp tre nya elbilar under de kommande fyra åren. Först ut hos det nya märket blir Ioniq 5, en mindre suv-modell som baseras på samma teknik som konceptbilen Hyundai 45 och som ska börja säljas 2021.

Ett år senare följer Ioniq 6 som blir en sedanmodell med sportiga egenskaper som inspireras av konceptbilen Prophecy. Ioniq 7 blir en stor suv och lanseras 2024.

De nya Ioniqmodellerna bygger på Hyundais så kallade EGMP-plattform som är anpassad för elbilar.

Läs också: Hyundais storsatsning: Tre nya elbilar – på ett år

Taggar: Nyheter, Hyundai

Kommentarer

#1
2020-08-10 10:23

Ska de lägga ner resten av märket om några år när ingen vill ha avgasbilar längre?

#2
2020-08-10 11:14

Tänker samma som du Mäkinen, vad ska det bli av Hyundai i framtiden? Kanske Genesis kommer till Europa med?

#3
2020-08-10 11:18

Mäkinen. Så klart behöver stora delar av världen ”avgasbilar” i många decennier till

#4
2020-08-10 12:34

Guran: Så klart inte, och definitivt inte i Europa.

#5
2020-08-10 12:36

Så lätt blir man inte av med fossilbilarna, då är man allt bra naiv om man tror det,allt är inte som i Svedala och Skandinaviska länderna ute i stora världen där man knappt har mat för dagen på många ställen. Som vanligt ser man inte längre än vad nästippen räcker till....

Men bra av Hyundai, blir spännande att se vad som kommer fram där.

#6
2020-08-10 20:17

45 andas omtolkad Opelinspiration, var ett tag sedan man senast sneglade på grannen.

#7
2020-08-10 14:56

Shogun,
Det är de fattiga länderna som driver övergången till elbilar. Det är alldeles för dyrt och komplicerat med avgasmotorer. Titta på hur många kinesiska elbilar det finns att köpa där för rimliga priser. Till och med japanerna har insett att de måste erbjuda elbilar för att inte missa en växande del av marknaden.

#8
2020-08-10 17:11

Ska det vara nödvändigt med eget elbilsmärke?

#9
2020-08-10 21:46

Mäkinen.

Fossilbilarna kommer finnas kvar länge än, när ska de lägga ned Hyundai då menar du, vilket årtal? Du fantiserar vilt. Ännu har jag inte sett en enda elbil i tex Thailand, undrar vad de driver på med då? Däremot massa dieselbilar som förpestar luften och säkerligen kommer fortsätta med det under många år än, det är en realitet. Däremot kommer elbilar öka, men fossilbilarna kommer inte försvinna bara sådär fördet.

#10
2020-08-11 11:14

Shogun,
Jag kan inte uttala mig om Thailand, men Kina och Indien har stor fattig befolkning och de vill ha bilar. Det är mycket billigare att tillverka elbilar till dem än att göra avgasbilar. Titta i kinesiska städer vad som hänt med scootrar! Det kommer på samma sätt med bilarna. Man kan köpa en elbil som toppar 100 km/h för 8000 USD på Alibaba. https://www.alibaba.com/product-detail/high-speed-4-seat-electric-car_16...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.