Nästa artikel
Hyrbilen blev 68 procent dyrare – på bara ett år
Nyheter

Hyrbilen blev 68 procent dyrare – på bara ett år

Publicerad 13 augusti 2020
Efterfrågan på hyrbilar ökade enormt under sommaren.

Sommaren 2020 blev väldigt annorlunda jämfört med för bara ett år sedan. Coronapandemin har inneburit att många stannat hemma istället för att resa utomlands, och många som ändå rest någonstans har hållit sig inom landet.

Det har gjort att priset på hyrbilar skjutit i höjden, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som TT tagit del av.

Priset för att hyra bil har ökat med hela 68 procent under juli 2020 jämfört med samma månad förra året, visar siffrorna. Mellan juni och juli i år ökade priserna med knappt 40 procent.

Läs också: 12 tips till dig som ska hyra bil

”Allmän brist”

Den viktigaste anledningen är att efterfrågan ökat enormt under sommaren jämfört med tidigare under våren, samtidigt som många biluthyrningsfirmor minskat sin bilflotta. I år hade vissa biluthyrare dubbelt så många långtidsuthyrningar som förra året.

– Det råder en allmän brist på hyrbilar i Sverige just nu, sa Christina Sjölund, chef för finansiell kommunikation på Folksam, i en intervju med Dagens Nyheter i juli.

Det i sin tur ledde till att många som hade rätt till hyrbil i sin försäkring, när den egna bilen var på reparation, hade svårt att hitta en bil.

Amerikanska hyrbilsjätten Hertz fick allvarliga ekonomiska bekymmer tidigare i år i USA. Även i Sverige har Hertz tvingats varsla 70 medarbetare på grund av coronapandemin.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-08-13 12:09
Svenne60

prisökning på 68% på hyrbilar under året.....något måste vara fel

#2 • Uppdaterat: 2020-08-13 12:36
EnannanRobban

Svenne, det kallas marknadsekonomi. Tillgången är lägre än efterfrågan = priset går upp

#3 • Uppdaterat: 2020-08-13 14:38
Grosser

Det lär väl komma i balans igen när privat-hyrarna lämnar tillbaka sina hyrbilar, medans företags-hyrarna inte möter upp igen på samma sätt. Hösten fortsätter med digitala möten.

#4 • Uppdaterat: 2020-08-13 17:42
Carl Trefalt

Där tjänar de pengar.

#5 • Uppdaterat: 2020-08-15 12:17
Styggavargen

Kunder som bokat sina bilar innan priset ökade blev garanterat avbokade och fick boka om till högre pris. Så funkar det... lite sjukt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.