Nästa artikel
12 tips till dig som ska hyra bil
Reportage

12 tips till dig som ska hyra bil

Publicerad 27 juli 2011 (uppdaterad 27 juli 2011)
För den som hyr bil finns en del att tänka på. Åldersgräns och försäkring är bara några av dessa punkter. Vi Bilägare ger dig våra bästa tips.

1. Åldersgränserna för att få hyra bil skiljer sig en del mellan olika länder. Vanligast är åldersgräns på 21 år, men om föraren är under 25 år tillkommer ofta en extraavgift. I Sverige är det vanligt att man får hyra bil från 18 år, men med extraavgift om föraren är under 25 år. Hos vissa hyrfirmor är inte tillåtet att hyra bil om man fyllt 70 år. Om ni är flera förare som ska köra bilen kostar det i regel extra.

2. Kontrollera om det är fria mil eller debitering per mil som gäller i hyravtalet. Fria mil är att föredra om du ska köra långt, men då blir grundhyran högre istället. Ska du köra under tio mil kan det vara bättre med mil-hyra.

3. Ta också reda på i förväg om det går att förlänga uthyrningstiden och vad det kostar om du skulle vara försenad när du lämnar tillbaka bilen. Ofta kan du bli debiterad för ett extra dygn även om du bara är en liten stund försenad. Ta också reda på hyrfirmans öppettider.

4. Hur gäller försäkringen? Ingår allt? Kontrollera avtalet noga och gå gärna åt sidan vid uthyrningsdesken. Det är inte alltid personalen vid hyrfirmorna är så bra på att förklara det finstilta i hyravtalet. Kontrollera också vilken självrisk du måste betala vid en olycka. Ofta går det att köpa till självriskreducering så att självrisken inte blir så hög.

5. Kontrollera med hyrfirman när du bokar bilen om du får köra över landsgränser med bilen. Många hyrbilsföretag är mycket restriktiva med detta. Det är alltså inte självklart att du kan köra till Danmark eller Norge med hyrbilen från Sverige.

6. Kontrollera vilken service som ingår vid en punktering, olycka, stöld eller om bilen går sönder. Får du en ny bil inom någon timme eller får du själv ta dig till ditt resmål på annat sätt? Ta reda på journummer till hyrfirman.

7. Kontrollera bilens mätarställning med vad som står i hyravtalet. Kontrollera bilens skick och leta efter skrapmärken och andra skador. Om bilen är repad när du får den, se till att detta noteras i hyravtalet. Annars kan de riskera att få betala dyra reparationsfakturor i efterhand. Tänk på att eventuella böter kan registreras senare och då debiteras du i så fall i efterhand.

8. Se efter i hyravtalet vilket belopp som debiteras på ditt kreditkort direkt och vad du senare är skyldig att betala. I många fall debiteras kreditkortet med en del av den totala hyrsumman direkt.

9. Bestäm dig när du bokar hyrbil om du vill ha någon extrautrustning, som vinterdäck, navigation eller barnstolar. Var noga med att specificera detta när du bokar. Kontrollera att utrustningen medföljer när du hämtar ut hyrbilen.

10. Tänk också på att tanka upp hyrbilen om en tank bränsle inte ingår i hyravtalet. Var noga med att tanka rätt bränsle. Se till att få kvitto på att du har lämnat tillbaka bilen.

11. Det är inte alls säkert att du kan få exakt den bilmodell du har tänkt dig. Hyrfirmorna erbjuder vanligen oftast en bil i samma storleksklass. Exempelvis kan du få en Ford Focus eller Opel Astra även om du har bokat en VW Golf.

12. Innan du bokar bil – jämför priserna mellan olika hyrfirmor. Priset kan skilja sig väsentligt – men också innehållet, som vilken service som ingår. Tänk på att hyrkostnaden blir mycket högre i vissa länder där försäkringar betalas på plats. Ibland kan hyrbilen bli dubbelt så dyr som du tänkt dig från början.

Diskutera: Vad tycker du att man ska tänka på när man hyr bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-07-29 20:36
erikivan72

Det där med "en bil liknande"... ex Volvo V60 är ett elände när man dras med ett handikapp. Man kan inte ta för givet att en trasig rygg pallar ex en Renault lika bra som en Volvo. Men.. det går ofta att ge om en specifik bil bara man planerar lite i förväg! Ett tips för den som som tänker åka långt, även om man inte är handikappad?

#2 • Uppdaterat: 2015-06-18 08:36
FarmorAnka

Bra tips! En annan viktig grej man bör tänka på är att betala med en betalkort så att självrisken betalas tillbaka. Det finns bara få hemförsäkringar som täcker det, medan det finns många betalkort. Läs mer på www.hyrabil24.se och klicka på försäkring.

#3 • Uppdaterat: 2015-06-18 08:57
Bortom

@FarmorAnka, 2015-06-18 08:36, man MÅSTE ha KREDITKORT för att kunna hyra utomlands. Betalkort godtas ej.
Och jag har aldrig hört att självrisken skulle täckas av kreditkortet, eller av hemförsäkringen. Kom gärna med länk. Men väl kan uthyrningsföretaget automatiskt debitera ditt kreditkort med självrisken vid en eventuell skada (ty man godkänner det i.o.m. man skriver under avtalet).

#4 • Uppdaterat: 2015-06-21 10:59
FarmorAnka

Man MÅSTE faktiskt inte ha kreditkort (åtminstone inte överallt) - men om man inte har det så tvingas man betala en rejäl extraförsäkring. Det jag menade är att använda ett kreditkort som just återbetalar självrisken (de flesta gör ju inte det). På www.hyrabil24.se/forsakring finns länkar till alla villkor för de kreditkort där man får självrisken tillbaka. Om man har Folksam som hemförsäkring så täcker de också det, se http://www.folksam.se/forsakringar/reseforsakring/resklar/1.69758.

#5 • Uppdaterat: 2018-03-21 15:26
JonasSilver

Kan intyga om att det absolut vanligaste är att man måste ha ett kreditkort, betalkort är mycket ovanligt. Så räkna inte med det. Det vanligaste är dessa villkor: https://www.biluthyrning.nu/saker-betalning/ Det går ofta att betala med betalkort men när man ska hämta ut bilen så är det kreditkort som gäller så att självrisken kan låsas på kortet. Det kan dock vara lite annorlunda när man hyr på macken som OK eller Circle K.

#6 • Uppdaterat: 2020-08-13 12:18
Svenne60

Om man hyr bil utomlands så är det förmodligen bäst att boka hyrbil via ett känt företag här hemma, bokade via avis här hemma en hyrbil i USA med de försäkringar som behövs, då blir det ingen diskussion på plats om div. extraförsäkningar. Ett problem i USA är att om man vill hyra en Ford Mustang, så ligger den i en bilkategori som t.ex. Toyota Corolla, som inte alls är samma bil, bara samma prisklass. Varning för sajter som förmedlar hyrbilar, det som de lovar gällande t.ex. försäkringar stämmer inte alltid.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.