Nästa artikel
Läs det finstilta innan du hyr bil
Reportage

Läs det finstilta innan du hyr bil

Publicerad 20 juli 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Ska du hyra bil på semestern? Då finns det mycket att tänka på: storlek på bil, eventuell extrautrustning och inte minst vilka försäkringar du betalar för.

Att hyra bil kan vara både enkelt och svårt. Enkelt därför att det ofta bara krävs några knapptryckningar på datorn och ett tillgängligt kreditkort för att boka en bil. Svårt därför att det ibland är omöjligt att jämföra priset mellan olika hyrfirmor.

Det finns också flera fallgropar som kan innebära höga kostnader i efterhand för konsumenten. Det förekommer att hyrbilsföretagen debiterar stora summor för mindre repor på bilen i efterhand – och det behöver inte vara du som är skyldig. Därför är det viktigt att inspektera bilen när du hämtar ut den – och se till att eventuella skador finns noterade i hyrbilsavtalet.

Vilken service erbjuds?
Hos många hyrbilsfirmor är det billigare att hyra bil under sommaren. Orsaken är att affärsresenärerna, som står för stor del av bilhyrandet, minskar i antal under sommarmånaderna. Därför sänker hyrbilsfirmorna priserna för att locka kunder.

Vi har jämfört hyrbilspriset för en vecka i juli på olika destinationer, Stockholm, Madrid, Rom, Nice och Los Angeles. Resultatet ser du i tabellen härintill. Det kan löna sig att jämföra priserna. Det kan skilja tusenlappar i pris för bilar i samma storleksklass.

Jämför också vilken typ av service som hyrfirmorna erbjuder – om du råkar ut för en olycka eller punktering.

Hyrfirman Europcar lovar exempelvis att inom 45 minuter hitta en lösning om något oväntat skulle inträffa. I första hand handlar det om en ny hyrbil, alternativt hotell och taxi till din destination. Om inte företaget lyckas få fram en lösning inom 45 minuter lovar Europcar att stå för första hyrdygnet.

Om du hyr bil på den lokala bensinstationen är det inte alls säkert att du kan få motsvarande service. Därför är det viktigt att kontrollera detta med uthyraren när du hämtar bilen.

Vill du hyra en exklusivare bil, en fyrhjulsdriven suv eller en cabriolet till exempel, är det givetvis dyrare än en mindre bil. Det är dock inte alla hyrbilsfirmor som erbjuder detta.

Som regel gäller att hyrfirmorna inte behöver erbjuda exakt en sådan bil som du har bokat, bara en motsvarande. Om du har bokat en VW Golf, så kan du få hyra en Ford Focus eller Opel Astra istället. Om du har bokat en Volvo V70 kan du få en VW Passat Variant eller Audi A6 Avant.

Ingår försäkring i priset?
Om du tänker hyra bil i USA är det viktigt att se över vilka försäkringar som ingår i hyrbilsavtalet. Bli inte förvånad över att hyrbilen kan bli dubbelt så dyr som lockpriset på nätet. Det beror på att vissa hyrfirmor inte inkluderar försäkringar i priset. Istället talar man om för kunden att lokala skatter och försäkringar tillkommer på plats. Hur mycket det är får man inte veta förrän man väl landat och ska hämta ut hyrbilen.

Det som först kan verka attraktivt billigt kan bli chockerade dyrt när försäkringar och skatter är inräknade.

När du står på flygplatsen och ska hämta din hyrbil är det kanske inte rätt tidpunkt att ändra sig bara för att den bilen du har bokat visat sig dyrare än vad du först trott.

Vad ingår i försäkringen?
Envägshyra finns hos vissa hyrfirmor – både utomlands och i Sverige – men är rejält dyrare än om du lämnar tillbaka bilen på samma plats där du hämtade den.

En del hyrfirmor erbjuder också en försäkring mot inbrott i bilen och kan ersätta ditt bagage om det stjäls. En sådan försäkring kan vara onödig, många gånger räcker det med en vanlig hemförsäkring i just det fallet.

Andra försäkringar är desto viktigare, som olycksfallsförsäkring och tredjepartsförsäkring i USA. Annars kan du riskera dyrbara kostnader om du blir stämd i samband med en olycka. Du bör också titta på vad som inte ingår i försäkringen, exempelvis om du råkar spilla på klädseln eller skrapa fälgarna mot en kant.

Surt efteråt?
Även i Europa är det viktigt att titta över vilka försäkringar som ingår i hyrbilsavtalet. De stora hyrfirmorna har som regel självriskreducering och erbjuder liknande försäkringar.

Konsument Europa får varje år in klagomål på hyrbilsfirmor, vanligast gäller det böter som debiteras i efterhand. Klagomål kan också gälla bokningar som saknas eller blivit fel, även om det inte är särskilt vanligt.

– Oftast är det i Italien där de som hyrt bil kört i en förbjuden zon, som kräver specialtillstånd, säger Erik Mattsson, juridisk rådgivare på Konsument Europa. De har blivit fotograferade av italiensk polis eller av automatiska kameror och sedan krävs de på böter. Då har hyrbilsfirman också rätt att ta ut en avgift för detta.

– Och det kan dröja upp till två år innan man får några böter hemskickade.

Vad brukar folk klaga på när det gäller hyrbilsföretag?
– Klagomålen har relativt stor spridning, det kan röra sig om felaktiga debiteringar i efterhand, administrativa avgifter eller debitering av skador som hyrbilsföretaget hävdar ska ha hänt under konsumentens uthyrningsperiod, säger Erik Mattsson.

Diskutera: Vad tycker du om att hyra bil?

Prisexempel

Prisexempel på hyrbilar

Volvo V70, Stockholm, en vecka i juli, fria mil, självriskreducering:
Budget: 3 468 kr
Hertz: 3 913 kr
A-Kedjan: 3 950 kr
Europcar: 4 180 kr
Avis: 4 297 kr
Mabi: 5 140 kr

Spanien, Madrid, bil i lilla mellanklassen en vecka i juli, fria mil, självriskreducering:
Europcar, Audi A3: 2 556 kr
Hertz, Toyota Auris: 2 687 kr
Budget, Seat Leon: 2 858 kr
Avis, Seat Leon: 3 300 kr

Italien, Rom, bil i lilla mellanklassen en vecka i juli, fria mil, självriskreducering:
Avis, Renault Megane: 4 140 kr
Hertz, Ford Focus: 4 289 kr
Europcar, Fiat Bravo: 4 573 kr
Budget, Mercedes B-kl.: 7 644 kr

Frankrike, Nice, bil i lilla mellanklassen en vecka i juli, fria mil, självriskreducering:
Europcar, Renault Meg.: 2 283 kr
Avis, Renault Megane: 2 241 kr
Budget, Renault Meg.: 2 241 kr
Hertz, Opel Astra: 3 709 kr

USA, Los Angeles, suv standard en vecka i juli, fria mil, självriskreducering:
Avis, Chevrolet Trailbl.: 2 197 kr
Alamo, Jeep Gr. Cherokee: 2 588 kr
Hertz, Mitsub. Endeavor: 3 022 kr
Budget, Jeep Cherokee: 7 349 kr

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-07-20 17:04
joja

Hyrde bil av Hertz - Bromma flygplats. Dom la oombedda på så mycket försäkringar att de blev en större kostnad än hyran för bilen.
Skumt.
Jag blev så förbannad att dom efteråt tog bort den kostnaden.
Så man måste vara alert. Speciellt om man inte känner dem man hr av personligen.

#2 • 2011-07-25 21:17
1 Tysken (ej verifierad)

Bra att man skriver om detta, speciellt så kan självrisken vara väldigt hög i utlandet , inget ovanligt att den ligger på ca 10.000 SEK
Även med självriskreducering kan självrisken ligga på 3000-5000SEK.
Det är bra att veta att man kan köpa bort hela självrisken, det brukar kosta mellan 10-15 EURO/dygn beroende på bilstorlek.
Uthyrarna är väldigt duktiga på att hitta nya skador på bilen när den lämnas in..så var noga med att titta runt och jämför kontraktet med de skador som finns dokumenterade när ni hämtar ut bilen.

#3 • 2016-03-05 17:07
BengtGunnar

Hyrde bil v. 2/16 av Europcar på Madeira, som lämnade mig i sticket efter en punktering på en smal bergsväg, trots att breakdown assistance skall ingå i bilhyran. Efter stort slit och risk lyckades jag byta däcket själv.
Fick ett minst sagt ett svalt mottagande av servicepersonalen i Funchal med en rejäl väntan, nästan 1/2 dag gick till spillo av semestern, plus en fullständigt oskälig debitering för en liten skada på fälgens innersida.
Aldrig mer Europcar !

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.