Nästa artikel
Hörlurar orsak till dödsolyckor
Nyheter

Hörlurar orsak till dödsolyckor

Publicerad 20 augusti 2012 (uppdaterad 20 augusti 2012)
Trafikverket avråder från att använda hörlurar i trafiken sedan två cyklister på kort tid blivit påkörda och dödade av tåg.

I förra veckan blev en man på cykel påkörd av tåget vid en järnvägsövergång i Lycksele, rapporterar TT. Lokföraren uppges ha signalerat men cyklisten som bar hörlurar uppmärksammade inte varningen. Mannen i 50-årsåldern omkom.

I maj inträffade en liknande dödsolycka där en 17-årig cyklist förolyckades.

Sten Wickberg, säkerhetschef vid Trafikverket, ser ett ökat samband mellan hörlurar och olyckor och avråder därför fotgängare, cyklister och bilförare från att använda hörlurar i trafiken.

– Risken för olyckor ökar om man har uppmärksamhet och fokus på annat än trafiken. Det finns ingen lag som säger att man inte får ha hörlurar på sig men vi rekommenderar naturligtvis folk att inte ha dem på sig när man är ute i trafiken, säger Sten Wickberg till TT.

Diskutera: Hur farliga är hörlurar i trafiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-08-20 10:34
Thommys

Jag begriper mig inte på de som stänger sig inne i hörlurarna i trafiken och där med tar riskar att bli påkörda. Det har hänt mig ett par gånger att folk gått mitt i vägen (smal väg) och inte hört att man kör bakom. Ungefär lika dumt tänkt som dem som väljer att cykla på vägen när cykelbanan går bredvid.

#2 • 2012-08-20 10:50
KaptenOberkommando

Ja, Thommys, här i stan kommer folk som idioter på sina cyklar, och som om det inte räcker med detta grundproblemet har de hörlurar på sig - OCH ögonen klistrade på telefondisplayen nere vid styret eller mellan benen. Jag har själv varit nära att mangla två tonåringar i en och samma korsning det senaste året. Resultatet med hörlurar och blicken låst på telefondisplayen blir ju att folk helt tappar kontakten med verkligheten runt omkring sig. Jag har ju tjatat om förbud mot handhållen mobil under bilkörning men det är ju uppenbarligen dags att förbjuda hörlurar också - och fan i mig även handhållen mobil under cykling. När folk inte själva begriper bättre måste lagstiftaren gå in med åtgärder. Men Sverige är ju flathetens förlovade land.

#3 • 2012-08-20 10:53
saabnisse

Jag tror att det är en grupp fullständigt obetänksamma individer som är i den ålder då de tror sig vara odödliga.
Det är ju samma gäng som cyklar, eller åker moped, på trottoarer, kör mot rött ljus och ser så bra att de aldrig skulle komma på tanken att använda lyse på sitt fordon.
Men det finns två grupper till som håller till på trottoarer, dels de hörlursförsedda eller kontinuerligt telefonpratande gående individer som är helt glömska av omvärlden och dels de något fysiskt handikappade som många gånger far omkring som rallyförare när de kryssar i hög fart mellan andra gående.
Konstigt att det inte händer olyckor oftare.

#4 • 2012-08-20 10:56
saabnisse

Kapten, i t.ex.Tyskland är det ju förbjudet att cykla och prata i telefon, men du har ju helt rätt, i det här fallet härskar flatheten.

#5 • 2012-08-20 13:21
eric70

Det måste bli krav på CYKEL-KÖRKORT. Här i Stockholm, kör en viss målgrupp av medborgare omkring som vettvillingar - och det är kategorin vuxna 25-40 som är värst (srskilt på Södermalm!). Rödljus är inget hinder för dem. Och dom bär ALLTID hörlurar och inte sällan småbarn bak! För sitt deras eget liv ansvarar de själva för, men det är sorgligt när de mejar ner äldre personer, hundar och andra ungar.
Tips: Gör en undersökning på akutsjukhusen i stan!

#6 • 2012-08-20 17:03
zant

Naturliga urvalet.

#7 • 2012-08-20 18:19
Audi A5 SB

Som zant skriver: det naturliga urvalet. Darwin har inte fel.

F.ö. så kan man för första (?) gången se vad det där ställer till med i klassikern "Terminator" (första filmen och där Arnold är skurk). Någon?

#8 • 2012-08-20 18:46
haryll

Tänk om Trafikverket också kunde tänka till om problemet med mobiltelefonen i handen när man kör bil. I Tyskland lär det inte ens vara tillåtet att prata i mobiltelefon när man cyklar.

#9 • 2012-08-22 05:15
Roy J

Korkskallar kommer dessvärre alltid att finnas.
En sån här självklarhet borde det inte behövas en rubrik för. Det handlar ju om normalt förnuft.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.