Bild
Nästa artikel
Nyheter

Hondas nya teknik ska varna fotgängare i trafiken

Publicerad 2021-11-23 19:35
Honda utvecklar en varningssignal i mobilen för fotgängare som är på väg att korsa gatan utan att titta upp.

Vissa nya bilar kan kommunicera med till exempel andra bilar eller rödljus för att effektivisera trafiken. Det kan handla om att varna för halt väglag eller skapa en ”grön våg” vid trafikljusen för att föraren inte ska behöva stanna.

Nu har Honda börjat titta närmare på ett annat sätt att använda sig av den så kallade ”Vehicle-to-X”-tekniken, eller V2X. Tekniken går ut på att utnyttja bilens 5G-uppkoppling för att minska antalet olyckor mellan bilar och fotgängare som tittar ned på mobilskärmen istället för att hålla koll på trafiken.

Tekniken skulle kunna användas på flera sätt.

• Om fotgängaren upptäcks av bilens kamera och är på väg att korsa gatan kan bilen skicka en varningssignal till fotgängarens mobiltelefon.

• Om bilen körs i ett område med skymd sikt, och där det finns risk att fotgängare springer ut i gatan, försöker bilen hitta mobiltelefoner i den ”osynliga” zonen. I så fall skickas varningssignaler till mobiltelefonerna.

• Bilen kan även kommunicera med andra bilar för att hitta synliga och osynliga fotgängare med mobiltelefoner som är på väg att korsa gatan.

Testas just nu

Testerna är igång och ska vara avklarade i slutet av mars nästa år. Om tekniken visar sig värdefull är det oklart när den kan dyka upp i produktionsbilar.

Polestar har tidigare visat upp ett system som kan varna föraren i bilen om hen använder mobiltelefonen under körning, men det gäller alltså inte personer utanför bilen. 

Volvo visade upp en teknik som fungerar på liknande sätt för sex år sedan. Där kunde cyklister som använder en viss typ av ”uppkopplad hjälm” bli varnade för bilar i närheten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2021-11-23 20:38 Verkar lite överkurs, men…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.