Nästa artikel
Högersväng vid rödljus fick nobben
Nyheter

Högersväng vid rödljus fick nobben

Publicerad 27 mars 2014 (uppdaterad 28 mars 2014)
Att svänga höger när trafikljuset visar rött blir inte tillåtet. Förslaget från Sverigedemokraterna röstades ned av riksdagen.

Rött är rött och rött betyder stopp. Den ordningen gäller i Sverige, men i vissa länder, till exempel i amerikanska delstaterna Kalifornien och Kansas, är det tillåtet att svänga höger vid rödljus. Regeln finns för att trafiken ska flyta bättre.

På onsdagen blev frågan aktuell även för Sverige när riksdagens trafikutskott behandlade en motion från Sverigedemokraterna. För att minska tomgångskörningen och därmed koldioxidutsläppen vill partiet tillåta högersväng vid rött.

Men riksdagen gjorde tummen ned. Förslaget avvisades med motiveringen att systemet med extra trafikljus för högersvängar är väl utbrett i Sverige.

Diskutera: Vad tycker du om högersvängar vid rödljus?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-27 13:33
saabnisse

Jag kan hålla med om att det kan anses tillräckligt med systemet med extraljus vid högersväng, men jag har kört i Kalifornien och vet hur bekvämt det är med deras system där man endast har väjningsplikt.
Jag tror att vi har för många stofiler med ett stelt gammaldags tänkande i vårt land!

JOCA, vänsterpil?

#2 • Uppdaterat: 2014-03-27 13:33
JOCA_1

Det var bra det, tycker jag. Högersvängar vid rödljus är lika illa som cyklister som tycker att de ska få cykla mot rött. Rött är rött - STANNA! Däremot tycker jag nog att många korsningar kan kompletteras med en grön vänsterpil i så fall.

#3 • Uppdaterat: 2014-03-27 13:43
Reverend Benny

Jag tycker det är riktigt glädjande att det finns några politiker som vågar "låna" lite ideer från andra länder och försöka implementera dessa här.
Det visar ju på att det finns politiker som faktiskt tagit sig utanför landsgränsen och inspirerats av lösningar i andra länder.

#4 • Uppdaterat: 2014-03-27 14:19
Mr.Wheeler

@saabnisse: I de amerikanska stater där det är tillåtet att svänga höger vid rött ljus är det stopplikt innan du svänger höger. Sen är det en annan sak att amerikanerna pratar om "soft stop" och "hard stop". Vid högersväng "gäller" soft stop och fungerar i praktiken mer som väjningsplikt.

#5 • Uppdaterat: 2014-03-27 15:27
Pensionären

"Riksdagens trafikutskott behandlade en motion från Sverigedemokraterna. För att minska tomgångskörningen och därmed koldioxidutsläppen vill partiet tillåta högersväng vid rött"
Synd att det inte var Miljöpartiet som kom med förslaget då hade det nog fått OK.

"Men riksdagen gjorde tummen ned. Förslaget avvisades med motiveringen att systemet med extra trafikljus för högersvängar är väl utbrett i Sverige"
Vilken genomtänkt motivering! Jag har aldrig sett pil för högersväng lysa grönt när trafiken från vänster som ska rakt fram har grönt. Har beslutsfattarna körkort?

#6 • Uppdaterat: 2014-03-27 16:41
Gunnar Lindberg

Problemet med högersväng vid rödljus är att den som har grönt ljus känner sig säker och inte uppmärksammar när en högersvängare gör ett misstag och kör trots att det kommer en bil från vänster i full fart. Jag har varit med om en sådan situation i USA. Det hände ingenting, jag (som hade grönt) bromsade i tid, men polisen som låg bakom mig stoppade högersvängaren längre fram.

#7 • Uppdaterat: 2014-03-27 17:03
Boxer

Byråkrater! Stop-go-systemet vid rött fungerar alldeles utmärkt och jag håller med om att förslaget kanske hade blivit accepterat om det kommit från miljöpartiet.

#8 • Uppdaterat: 2014-03-27 17:31
hultarn

Är också av den åsikten att om MP och inte SD kommit med förslaget, så hade det dunkats igenom.

Jag tycker den svängahögerregeln är utmärkt, har själv kört under en månads tid i USA och uppskattade detta.

#9 • Uppdaterat: 2014-03-27 17:58
S.Sörensen

Till och med gamla DDR Hade det här systemet och det fungerade alldeles utmärkt.Trångsynta politiker tyvärr.
@:JOCA Grön vänsterpil?? Du menar grön vänsterpil i trafikljuset antar jag?

#a • Uppdaterat: 2014-03-27 20:18
Roger Skagerström

Det här har de det gjort smidigare i trafiken. Klart det blir nedröstat! ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.