Nästa artikel
”Hemmaladdare” kan få ännu högre elkompensation
Nyheter

”Hemmaladdare” kan få ännu högre elkompensation

Publicerad 31 augusti 2022 (uppdaterad 31 augusti 2022)
Kompensationen som ska betalas ut för höga elpriser i vinter kan bli ännu högre än beräknat – något som kan gynna elbilsägare.

Regeringen har utlovat kraftiga subventioner för de höga elpriserna senare i år. Satsningen kallas för ett ”högkostnadsskydd” för elpriset, något som kommer omfatta många elbilsägare som laddar sin bil hemma.

– Vi har el- och gaspriser på en nivå som vi aldrig sett tidigare. Inte minst i de södra delarna av vårt land drabbas människor hårt och känner oro för vintern, sa statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens tidigare i augusti.

Då utlovades 60 miljarder kronor i elkompensation varav 30 miljarder till privata hushåll. Det är tre gånger mer än i vintras när hushåll kunde få upp till 2 000 kr/mån i statlig hjälp.

Ny prognos

Men en ny prognos visar att intäkterna som uppstår när el skickas från ett område till ett annat med olika prisnivå kan bli 30 miljarder kronor högre under resten av året och nästa år. Ersättningen till hushåll kan därmed öka till totalt 45 miljarder.

– Det innebär att det samlade stödet kan bli uppemot fem gånger större än det stöd som betalades ut genom förra vinterns elpriskompensation, sa finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff på onsdagen.

Trots de kraftiga statliga subventionerna finns i nuläget inga planer på satsningar som kan få svenska hushåll att minska sin elförbrukning, till skillnad från i flera andra länder.

– För närvarande har vi inte några sådana planer. Däremot har vi redan före sommaren presenterat en kampanj där vi har gett vissa energimyndigheter i uppdrag att ta fram förslag på ytterligare åtgärder på energieffektiviseringar, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 4 september 2022 "390" - och många har det…
  • 4 september 2022 Men elbilsägare har väl El…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.