Nästa artikel
Elbilsägare kan kompenseras för höga elpriser
Nyheter

Elbilsägare kan kompenseras för höga elpriser

Publicerad 2022-08-17 13:50 (uppdaterad 2022-08-17 14:03)
30 miljarder kronor vill regeringen lägga på kompensation för höga elpriser. Det kan gynna elbilsägare som laddar hemma.

Regeringen har planer på att införa en typ av ”högkostnadsskydd” för att kompensera för höga elpriser. Totalt ska 30 miljarder kronor betalas ut till hushållen och det ska göras ”så snart som möjligt”.

Beskedet kom på en presskonferens under onsdagen med statsminister Magdalena Andersson (S), finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S).

– Vi har el- och gaspriser på en nivå som vi aldrig sett tidigare. Inte minst i de södra delarna av vårt land drabbas människor hårt och känner oro för vintern, sa Magdalena Andersson.

Exakt hur stödet ska utformas är oklart, men det har tidigare kommit kritik mot att införa kompensation som inte ger något incitament att minska sin förbrukning.

Även i vintras infördes en elpriskompensation och då beskrevs den som en ”exceptionell lösning i en exceptionell situation”. Den nya kompensationen blir tre gånger kraftigare än i vintras. 

Finansministern, statsministern och energiministern presenterade åtgärdsplanen på en pressträff på onsdagen.

Påverkar elbilsägare

Kompensation för höga elpriser påverkar elbilsägare som laddar hemma i stor utsträckning. Det så kallade spotpriset för el i södra Sverige förväntas ligga på som högst 7,69 kr/kWh ikväll vilket är historiskt högt. Dessutom tillkommer elbolagens påslag och skatter och den som laddar en elbil med 40 kWh kan därmed få betala 400 kronor.

Det är förhållandevis få som betalar för sin el med timpris i Sverige, men för den som betalar per timme blir det extremt dyrt att ladda sin elbil under onsdagkvällen i södra Sverige. Där är priserna dessutom över hundra gånger högre än i norra Sverige, enligt Dagens Nyheter.

De höga elpriserna beror främst på världsläget, effektbrist i Europa, svår torka och begränsningar i överföringen mellan norra och södra Sverige.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (56)

  • 2022-08-21 20:12 Jag är inte övertygad om att…
  • 2022-08-21 19:25 Mc Jo, det har du ju rätt i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.