Bild
Nästa artikel
Här finns Europas farligaste vägar

Här finns Europas farligaste vägar

Nyheter

Risken för dödsolyckor är störst i Bosnien-Hercegovina, Grekland och Polen. Här är kartan som visar Europas farligaste vägar.

EU-projektet European Road Safety Atlas har kartlagt 240 000 kilometer av de europeiska vägarna och bedömt deras säkerhetsnivå. Resultatet från 23 länder har sammanställts till en elektronisk vägatlas som nu kan beskådas på webben.

– För oss svenskar kan European Road Safety Atlas ge en vägledning om vilka vägar man ska undvika när man åker på sin Europasemester, tipsar Susanne Lekengård, informationschef vid Motormännens Riksförbund.

Bäst säkerhetsstandard finns i Nederländerna medan de farligaste vägarna sträcker sig genom Bosnien-Hercegovina, Grekland och Polen. Vägarna har delats in i fyra klasser, från en stjärna till toppbetyget fyra stjärnor. En fjärdedel av de granskade vägarna får betyg lägre än tre stjärnor och bedöms därmed som underkända.

Kartläggningen visar också att en majoritet av alla dödsfall i Europa (35 000 årligen) inträffar längs 10 procent av vägnätet, på länsvägarna. Det innebär att risken för trafikolyckor på länsvägar är fyra gånger större jämfört med motorväg, som anses vara den mest säkra vägtypen.

European Road Safety Atlas hittas via adressen www.atlas.eurorap.org.

Diskutera: Vilket land har Europas farligaste vägar?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2011-05-24 17:59

Detta är en lista som absolut inga svenska vägar kommer hamna på...

#2
2011-05-25 11:23

Hee.hee he nya EU länder .....eller U-länder ??

#3
2011-05-25 14:17

Har aldrig känt mig så säker i trafiken som jag gjorde vid mitt senaste besök i Grekland.

Har troligtsvis att köra med att jag åkte Range Rover och galningarna runt mig åkte Fiat 500.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.