Nästa artikel
Grönt ljus för Tvärförbindelse Södertörn – trots kritik
Nyheter

Grönt ljus för Tvärförbindelse Södertörn – trots kritik

Publicerad 13 juni 2022
Södra Stockholm får en ny jättemotorväg som kostar 13 miljarder kronor.

Trafikverket får i uppdrag att bygga en ny jättemotorväg söder om Stockholm. Den kallas Tvärförbindelse Södertörn och går mellan Jordbro och Vårby

Där ansluter den till Förbifart Stockholm som började byggas 2006 och som beräknas kosta nästan 38 miljarder kronor. Den hamnade nyligen i hetluften efter en tunnelmiss som kan försena bygget ytterligare.

Tvärförbindelse Södertörn blir två mil lång och beskrivs av Socialdemokraterna och Centerpartiet som viktig för att avlasta andra vägar i närområdet. Men Miljöpartiet håller inte med utan hänvisar till fenomenet ”inducerad trafik” som innebär att trafiken istället ökar när nya vägar byggs.

– I en tid när alla experter säger att vi bara har några få år på oss att minska klimatutsläppen väljer nu Socialdemokraterna att bygga ny motorväg. Vi i Miljöpartiet går till val på utbyggnad av kollektivtrafiken och sänkta taxor för att fler ska välja att resa kollektivt och klimatsmart, säger kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP) till Dagens Nyheter.

Bygget ska starta 2023 och beräknas kosta 13,3 miljarder kronor efter att regeringen skjutit till 8,8 miljarder i förra veckan. Drygt 6 av 20 kilometer går i tunnel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 13 juni 2022 MP har nog inte studerat…
  • 13 juni 2022 ingen person med sunt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.