Nästa artikel
Grönt ljus för svensk grafitgruva – viktigt för elbilar
Nyheter

Grönt ljus för svensk grafitgruva – viktigt för elbilar

Publicerad 5 april 2023 (uppdaterad 5 april 2023)
Mark- och miljööverdomstolen ger tillstånd för att bryta 120 000 ton grafitmalm utanför Kiruna. Ämnet är viktigt för att tillverka elbilsbatterier.

Det australiska gruvbolaget Talga har väntat länge på tillstånd att öppna en grafitgruva utanför Kiruna. Nu har Mark- och miljööverdomstolen gett grönt ljus till satsningen.

Tillståndet ges dock bara i sex månader om året eftersom gruvan ska ligga på marker som används för renbete och i ett så kallat Natura 2000-område.

Talga hävdar att området har några av världens högsta halter av grafitfyndigheter. Ämnet är viktigt i omställningen till elbilar och används vid batteritillverkning.

Både samebyar och flera organisationer har kritiserat satsningen, skriver Dagens Nyheter, men enligt Mark- och miljööverdomstolen kan gruvbrytningen samexistera med rennäringen.

– En gruva innebär alltid ett ingrepp i naturmiljön och en påverkan på rennäringen. I det här fallet kommer gruvbrytning bara att få ske de sex månader per år som samebyarna inte vistas i området, säger Lena Nilsson, tekniskt kunnig domare i målet.

Totalt ger tillståndet rätt att bryta 120 000 ton grafitmalm per år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 5 april 2023 Vilket löjligt argument, det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.