Bild
Nästa artikel
Nyheter

Grekiska turistmålet ställer om – med elbilar från Volkswagen

Publicerad 2021-06-03 11:41 (uppdaterad 2021-06-03 14:09)
En Volkswagen ID 4 som ska användas av polisen på ön Astypalea. Foto: Volkswagen
Det grekiska turistmålet Astypalea ska under de kommande åren ställa om helt till hållbara transporter. Nu har Volkswagen levererat öns första elbilar.

Volkswagen har levererat åtta elbilar till ön Astypalea i vad som är det första steget mot att ställa om alla transporter på ön till eldrift. 

Under överlämningsceremonin var både Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis och Volkswagens vd Herbert Diess närvarande.
– Astypalea kommer vara en testbänk för den gröna omställningen. Ön ska vara självförsörjande på energi och helt drivas av naturen, sa premiärministern under ceremonin, enligt tidningen Greek Herald.

Bilarna som överlämnades kommer att användas av polisen, kustbevakningen och på den lokala flygplatsen. Framöver är planen att alla 1.500 bilar på ön ska bytas ut till eldrivna alternativ.

Volkswagens vd Herbert Diess och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis var båda personligen på plats under överlämningen av öns första elbilar. Foto: Volkswagen

Bussarna på ön ska ersättas med ett system för bildelning och 200 elbilar ska vara tillgängliga för uthyrning till turister. Öns 1.300 invånare kommer att få subventioner för att köpa eldrivna bilar, cyklar och laddboxar. 12 laddstolpar har redan installerats på ön och ytterligare 16 ska byggas. 

Den 100 kvadratkilometer stora ön får i dag nästan all sin elektricitet från dieselgeneratorer, men planen är att en stor del av dessa ska ersättas med solenergi de kommande två åren. 

Projektet på ön är tänkt som ett pilotprojekt. Ambitionen är att resten av Grekland ska följa samma exempel. Landet har länge fått sin energi från koleldade kraftverk, men planerar att stänga alla utom ett av dem till år 2023. Till 2030 ska koldioxidutsläppen i landet sänkas med 55 procent. 

Astypalea är inte den första ön att ställa om till förnybar energi med hjälp av solceller. År 2017 bytte stillahavsön Ta'u i ögruppen Samoa ut sina dieselgeneratorer mot solceller och energilagringsbatterier från Tesla. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.