Nästa artikel
GM:s förluster ökar - ger upp samarbete
Nyheter

GM:s förluster ökar - ger upp samarbete

Publicerad 10 november 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
General Motors kassa sinar allt mer. Under årets tredje kvartal förlorade biljätten 20 miljarder kronor - och nu ger företaget upp tankarna på ett samarbete med Chrysler.
- Vi har på senare tid undersökt möjligheten att förvärva ett annat företag baserat på tanken att det skulle stärka vår industriella position på lång sikt, säger GM-chefen Rick Wagoner och fortsätter:

- Men vi har nu kommit fram till att det är bättre för oss att satsa hundra procent av våra resurser att förbättra likviditeten. Vi har bestämt att lägga all verksamhet kopplad till företagsköp åt sidan för närvarande.

General Motors förlorade 2,5 miljarder dollar, motsvarande 20 miljarder kronor, under det tredje kvartalet i år. Krisen blir allt allvarligare för den amerikanska biljätten och nu fokuseras alla krafter på att förbättra likviditeten för företaget.

General Motors avslutar nu samtalen om ett sammangående med Chrysler. GM konstaterar att en sammanslagning hade inneburit stora kostnadsbesparingar - men väljer nu att lägga alla krafter på att överleva.

Samtidigt meddelar GM att företaget har funnit möjligheter att förbättra likviditeten med 5 miljarder dollar under 2008, utöver de 15 miljarder dollar som tidigare presenterats. Men GM-chefen Rick Wagoner är inte säker på att dessa åtgärder räcker - och varnar för fortsatt svåra tider.

- Även om vi aktiverar alla dessa åtgärder som faktiskt är under kontroll, uppskattar vi att likviditeten under resten av detta år kommer att närma sig den nivå som är på gränsen till att det går att driva verksamheten vidare", säger Rick Wagoner.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.