Bild
Nästa artikel
Nyheter

Genèvesalongen stoppas på grund av coronaviruset

Publicerad 28 februari 2020 (uppdaterad 28 februari 2020)
Alla stora event med fler än 1 000 deltagare stoppas.

Coronaviruset som just nu sprids över världen har satt rejäla käppar i hjulen för biltillverkarna med flera stängda bilfabriker framför allt i Kina.

Det har även funnits frågetecken kring om bilsalongen i Genève skulle öppna som tänkt i nästa vecka. Många biltillverkare har laddat upp med premiärer inför mässan, men Schweiz är ett av länderna som nu är drabbat av flera coronafall.

Nu har Schweiz tagit beslut om att förbjuda alla stora event med fler än 1 000 besökare. Det innebär att Genèvesalongen och även eventet där Årets Bil ska presenteras på måndag eftermiddag ställs in.

”Vi kommer förbereda för att sända offentliggörandet på internet. Just nu planerar vi att ha eventet på måndag klockan 15 som bestämt, men inte i Genève”, står det i ett mejl som nyss skickats ut till Årets Bil-juryn där Vi Bilägare ingår.

Antalet bekräftade fall av coronaviruset i Schweiz är just nu 15, och över 100 personer befinner sig i karantän, skriver Reuters. Förbudet mot att hålla stora event i Schweiz gäller till åtminstone 15 mars, och Genèvesalongen skulle öppna officiellt på tisdag den 3 mars.

Omkring 600 000 personer besökte bilmässan förra året. Flera biltillverkare hade redan dragit in sitt deltagande innan beskedet från de schweiziska myndigheterna kom.

Att senarelägga Genèvesalongen är inget alternativ, enligt ledningen, eftersom det skulle vara en alldeles för krångligt. Utställare får heller ingen ersättning av organisatörerna för den uteblivna mässan eftersom mässledningen hänvisar till force majeure.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-02-28 13:35
gmogmo

Force majeure betyder inte att utställarna inte får ersättning - det betyder att de inte får ersättning från mässan då mässan inte blir av på grund av skäl som är utom mässans kontroll. Utställarna kan dock troligen få ersättning från staten/delstaten eller liknande.

#2 • 2020-02-28 17:29
StefanH STHLM

Eller från någon försäkring som de ev har tagit.

#4 • 2020-02-28 18:14
Axa

Carl
I pestens tid, riktigt bra bok av Stephen King

#5 • 2020-03-03 13:41
Xtuz

Shogun: Den kommer endast i färgen Green lime.

#6 • 2020-03-06 22:06
Hundter

Men i sandlådan Sverige kör vi på som om ingenting har hänt!! Corona ....???? Vadå? Nu är det ju Mello som räknas

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.