Nästa artikel
Polestar 2-lanseringen hotas av coronaviruset
Nyheter

Polestar 2-lanseringen hotas av coronaviruset

Publicerad 10 februari 2020 (uppdaterad 10 februari 2020)
Om fabriksstoppet blir längre kan tillverkningen behöva skjutas upp. "Det är väldigt stressande", säger Polestarchefen Thomas Ingenlath.

Volvos tillverkning i Kina har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset som sprids snabbt. Än så länge påverkas inte fabrikerna i Europa eller USA men på sikt kan coronaviruset drabba även dessa anläggningar, om leveranserna av delar från Kina påverkas.

Nu kommer uppgifter om att leveranserna av Polestar 2 eventuellt kan påverkas av coronaviruset.

– Det är naturligtvis en oroande situation för våra anställda i Kina. Det är väldigt stressande, säger Polestarchefen Thomas Ingenlath till Svenska Dagbladet.

Polestar 2 ska byggas i kinesiska Luqiao. Än så länge har Polestar inte hunnit få igång någon storskalig produktion, men ju längre smittspridningen fortsätter, desto större effekt får det på tillverkningen.

Planen är att Polestar 2 ska börja levereras till de första köparna i sommar, och Thomas Ingenlath säger att den planen står fast om stoppet i fabrikerna hålls inom de två veckor som Volvo hoppas på. 

– Dröjer det längre måste vi se hur vi kan kompensera. Situationen är verkligen oförutsägbar och det vore naivt att bara säga att allt ska bli bra, säger han till SvD.

Polestar 2 är märkets första helt eldrivna bil och kostar från 659 000 kronor före elbilsbonusen. Billigare versioner följer senare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-02-10 15:52
McTar

Undrar om Volvo (förlåt, Polestar) har "smittspridning" med i riskanalysen för biltillverkning i Kina?
Om inte, kommer det att bli så från och med nu?
Att konsekvensen är en 5:a är ganska klar, men sannoliketen?? 4:a?

#2 • 2020-02-10 17:41
hans.antnas

Om smittan börjar i Sverige eller övriga Europa hur blir det då ?????

#3 • 2020-02-10 17:59
Gunnar Lindberg

Det duger inte att testa autobroms mot en docka. Måste göras mot riktig gående och cyklist. Det kan bli tillfälle att tjäna en hacka.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.