Bild
Nästa artikel
Nyheter

General Motors nya projekt: en månbil

Publicerad 2021-05-27 16:45 (uppdaterad 2021-05-27 16:50)
Bilden är ett montage. Månbilen kommer inte vara en Chevrolet Silverado.
Nasa vill ha en bil med lång räckvidd för att än en gång skicka människor till månen.

General Motors och flygplans- och vapentillverkaren Lockheed Martin kommer att samarbeta för att utveckla en bil som kan komma att skickas till månen. Det skriver GM i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter att Nasa, som planerar att än en gång skicka människor till månen, bett bilindustrin ta fram idéer till en ny månbil.

Nasa har efterfrågat bilar som är snabbare och har längre räckvidd än de som användes av Apolloprogrammet på 60- och 70-talen. De ska användas för att frakta människor och utrustning över längre distanser än tidigare. 

Det nya månprojektet, kallat Artemis, är ett internationellt program lett av USA. Målet är att landa astronauter på månens sydpol i mitten av 2020-talet.

Projektet är i ett tidigt stadium. GM och Lockheed Martin har ännu inget kontrakt med Nasa.
– Partnerskapet handlar mer om att ligga steget före Nasas framtida upphandlingar, säger Lisa Callahan på Lockheed Martin.

Företagen planerar en eldriven månbil som är uppladdningsbar och som även har autonoma funktioner. Den kommer däremot inte ha en trycksatt kupé, till skillnad från månbilen Lunar Cruiser som Toyota jobbar med tillsammans med den japanska rymdstyrelsen Jaxa.

Lockheed Martin är inblandade i ett flertal andra rymdprojekt. Även GM har varit inblandade i rymdfart tidigare, då de hade en roll i utvecklingen av månbilarna som användes i Apollo-programmet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.