Bild
Nästa artikel
Teslas rymd-Roadster har nu passerat Mars

Teslas rymd-Roadster har nu passerat Mars

Nyheter

Bilen som sköts upp för nio månader sedan har tagit sig förbi den röda planeten.

I februari i år satte ett underligt ekipage kurs mot rymden. En Tesla Roadster med en testdocka döpt till Starman fastspänd på förarplatsen, sköts upp från Kennedy Space Center i Florida, USA. Initiativtagare var entreprenören Elon Musk, som förutom elbilsföretaget Tesla också står bakom rymdsatsningen SpaceX.

Videolänken bröts för länge sedan men för några dagar sedan meddelade SpaceX att sportbilen och Starman fortsätter sin resa genom solsystemet. De har nu passerat mars och kommer att runda solen innan färden går tillbaka i en omloppsbana. Varje varv runt solen kommer att ta 557 dagar. 

”Starmans nuvarande position. Nästa stopp, restaurangen vid slutet av universum”, skriver SpaceX på Twitter. Restaurangen vid slutet av universum är en referens till Douglas Adams bokserie Liftarens Guide till Galaxen.

Enligt sajten whereisroadster.com befinner sig rymdbilen nästan 30 miljoner mil från jorden och rör sig i en hastighet av drygt 55.000 kilometer i timmen, vilket betyder att den tillryggalägger 1,5 mil i sekunden. 

Elon Musk på lanseringen av Tesla Roadster.
Elon Musk på lanseringen av Tesla Roadster.
Taggar: Nyheter, Tesla

Kommentarer

#1
2018-11-08 09:13

Jaha, ändå finns det många som tycker det är för kort räckvidd på en elbil!

#2
2018-11-08 10:26

1,5mil i sekunden, då hade inte tagit lång att ta sig till jobbet. Lagom hastighet.

#4
2018-11-09 20:12

Bra. Då är den på väg dit elbilarna hör hemma.

#5
2018-11-13 13:47

Två bittra gentlemen ;)

Fränt ändå. Synd att kameran inte funkar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.