Nästa artikel
Japansk rymdbil siktar mot månen
Nyheter

Japansk rymdbil siktar mot månen

Publicerad 13 mars 2019 (uppdaterad 13 mars 2019)
Det här kan vara nästa bil som rullar på månen. Den japanska rymdstyrelsen planerar för uppskjutning 2029.
JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) ska tillsammans med Toyota ta fram ett fordon som kan användas vid framtida rymdresor.

– Bemannade och trycksatta farkoster kommer att spela en viktig roll i människans utforskning av rymden. Vi siktar på att skjuta upp en sådan farkost i rymden 2029, säger Koichi Wakata på den japanska rymdstyrelsen i en kommentar.

Kravspecifikationen är att bilen måste klara gravitationen på månen men också terrängen, strålningen och temperaturen som på en dag kan skifta flera hundra grader.
Bilen som JAXA och Toyota tänker sig är ungefär sex meter lång och har sex hjul. Den har en trycksatt kabin med sluss och det finns plats för två astronauter eller fyra i nödfall.
Energin lagras i vätgastankar och en bränslecell omvandlar gasen till ström som driver en eller flera elmotorer. Räckvidden uppges vara 1 000 mil.

Månbilen har även en utfällbar solcellspanel som kan alstra extra energi.
Av de första illustrationerna att döma är bilen också utrustad med vinsch och – kanske lite överraskande – blinkerslampor.

Sedan tidigare står flera bilar kvarlämnade på månen, bland annat tre amerikanska. Här kan du läsa mer om en av bilarna och om astronauten Charles Duke som åkt bil på månen.

Diskutera: Vad tycker du om den japanska månbilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.