Nästa artikel
Volvoägarens plan: Egna satelliter ska spana på bilarna
Nyheter

Volvoägarens plan: Egna satelliter ska spana på bilarna

Publicerad 4 mars 2020 (uppdaterad 4 mars 2020)
Geely vill bygga 500 satelliter om året i en ny fabrik.

Volvoägaren Geely har stora planer – inte bara för nya bilmodeller, utan också i rymden. Koncernen ska bygga ett eget satellitnätverk för att skapa ett ”smart, tredimensionellt ekosystem för mobilitet”.

Planen går ut på att Geely ska bygga en egen satellitfabrik i Kina som på sikt ska bygga 500 satelliter per år. Alla ska dock inte användas av Geely.

De satelliter som ska ingå i Geelys ”ekosystem” ska se till att koncernens bilar får tillgång till snabbt internet oavsett var de befinner sig, mer exakt navigering än i dag och möjlighet att kommunicera med självkörande bilar för att effektivisera trafiken. 

Satelliterna ska också se till att Geelys bilar kan uppdatera mjukvaran via nätet utan att besöka en verkstad. 

Det är framför allt navigationen som Geely är mest stolta över: dagens GPS-system har för dålig precision för att kunna användas pålitligt i framtidens självkörande bilar. Geelys satelliter ska ha en exakthet på någon centimeter.

– Den exaktheten är inte bara viktig för bilar, utan också för obemannade flygplan, säger en talesperson på Geely.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-03-04 17:58
Mattse

Snabbt internet och uppdatering utan verkstadsbesök är bara svepskäl för vad det egentligen handlar om, nämligen konstant (Kinesisk) övervakning av Geelys kunder och deras levnadsmönster.

#2 • Uppdaterat: 2020-03-04 19:42
Grosser

Dags att införskaffa foliehatt..

#3 • Uppdaterat: 2020-03-04 20:16
saabnisse

mikasand, tar du ur säkringen tappar bilen kontakten med satelliten.
Då stannar den och larmar en central för lägesangivning!
Storebror ser dig, vilket du vill eller ej!

#4 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Får mig genast att tänka på Orwells 1984

#5 • Uppdaterat: 2020-03-05 10:15
J.L

Mikasand "Tror inte USA med NSA är så mycket bättre. FRA finns ju i Sverige utan ni klagar." Det är ju en viss skillnad på Sovjet och Kinadiktaturer och väst. Jag lever alla dagar i veckan i det system som vi definierar som demokrati och som alla måste kämpa för att bibehålla trots alla mörka krafter som tornar upp sig. Kommunistdiktaturen Kina ska behandlas med samma försiktighet som forna Sovjet, dock med ett annat ansikte.

#6 • Uppdaterat: 2020-03-05 14:16
Roger Skagerström1

Haha ja ni och era teorier.

Det jag reagerar över är vad det ska ge. Lär kosta en slant i månaden, och vad de än erbjuder så lär ju Google Maps etc vara minst lika bra, tillgängligt och något man redan har i telefon och inte behöver ha en leverantör till för.

#7 • Uppdaterat: 2020-03-05 16:25
Axa

Jag tycker att man behöver göra skillnad på NSA samt FRA som jobbar med underrättelse och rikets säkerhet mot privata företag som Geely, Google, FB, etc. Privata företag har vinstintresse vilket innebär att de heller inte är särskilt intresserade av sådant som har med personlig integritet att göra. Det har ju hänt tidigare att sådana här aktörer säljer ut uppgifter ofta utan vetskap från användarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.