Nästa artikel
Gasbilsägare spårade
Nyheter

Gasbilsägare spårade

Publicerad 8 maj 2015 (uppdaterad 8 maj 2015)
VW spårar svenska gasbilar.
Volkswagen har efter explosionsolyckan i tisdags inlett en ny aktion för att hitta bilarna som inte fått gastankarna utbytta. På bara några få dagar har ytterligare 20 bilar spårats.
Det var en gastank på en VW Touran EcoFuel som exploderade i samband med gaspåfyllning häromdagen. Bilen borde ha åtgärdats i den återkallningskampanj som Volkswagen inledde 2012, men av 939 aktuella bilar blev det 33 bilar över, och en av dessa var just den här bilen.

Hör Vi Bilägare i Sveriges Radio P4 Östergötland om gasbilen
 
– Vi ser mycket allvarligt på situationen, säger Volkswagens informationschef Marcus Thomasfolk till Vi Bilägare.  Vi har inlett en ”drive” och nu återstår tolv ägare att kontakta. Här vet vi också att några av dessa bilar är avställda. 
 
Återkallelsen innebär att samtliga gastankar ska bytas ut i VW Touran EcoFuel årsmodellserien 2005-2009.  Rostrisk har angivits som skäl, men grundorsaken till olyckan i Linköping har ännu inte fastställts och utredningens resultat lär vi få vänta på minst en månad.
 
Volkswagen har ytterligare 18 000 gasbilar som rullar på svenska vägar, bland annat en stor andel VW Passat, men här uppger biltillverkaren att konstruktionen och typen av tankar inte är samma som i aktuell VW Touran-serie. Däremot är dessa tankar också tillverkade i stålplåt och likaledes rostbenägna.
 
– Det här är bilar av yngre årsmodeller och här har vi så här långt hunnit med att kontrollera 11 000 gastankar och vid förekommande fall av rost bytt ut dessa, säger Marcus Thomasfolk.

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagens hantering av situationen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2015-05-08 13:23
saabnisse

Så då var det ändå något positivt med smällen!

#2 • 2015-05-08 17:36
Tobo

Vad händer med dessa Passat som tankarna inte byts ut på, som i likhet med Touran har tankar av stålplåt, om några år när de börjar bli äldre och ägaren inte bryr sig om att serva bilen på märkesverkstaden längre (som ju säger sig ha dessa tankar under uppsikt)? Potentiella bomber?

#3 • 2015-05-08 18:21
Peter E

Ja, man ska nog läsa de brev man får.
Men bra att VW tar allvarligt(mer än förut) på det här.
Synd bara att det ska behövas smälla innan.

#4 • 2015-05-08 18:30
Axelman

VW är på smällen!!

#5 • Uppdaterat: 2015-05-08 23:58
PREVIA

Kanske dags för kompositbehållare som vätgasbilarna har, rostar mycket sällan.
Nu när det kommer bli vanligare med vätgasbilar när vätgasen blir lättare att framställa som visades i SVT.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/solbranslen-nara-tekniskt-genombrott
Vad gäller taxibilägaren som köpte bilen 2010 så skulle det så klart varit lättare att ta återkallelsen på allvar om han fått någon återkallelse, likt den här småbarnsföräldern som inte heller fått någon återkallelse för sin VW från 2012 där märkesverstaden inte nämnde något om byte av gasbehållare när han ringde och frågade om priset för en sevice när han skulle jämföra med en inte auktoriserad verkstads pris, när han sedan ringde och beställde servicen så talade man på märkesverstaden om att gasbehållarna skulle bytas ut.
http://www.corren.se/nyheter/linkoping/biogasforare-kritiserar-volkswagens-rutiner-8015174.aspx?s=email
Biltillverkaren kan inte vara säker på att bilägaren verkligen fått återkallelsen bara för att man skickar ett brev, kanske bättre med ett rekomenderat brev som måste hämtas ut personligen som sägs i radiointervjun.
Självklart bara vid allvarligare defekter på fordonen, annars går det nog bra med vanlig snigelpost.

#6 • Uppdaterat: 2015-05-09 07:54
McTar

Previa: Till den passat du hänvisar till så hade brevet tydligen inte skickats ut än pga man inte kan ta in alla på en gång. Utför man service på aukt. verkstad så kan man tydligen ta in dem ändå när den utförs. Det betyder inte som du insinuerar att man glömt.

#7 • 2015-05-09 09:38
Reverend Benny

@Previa
Kompisitbehållare används redan sedan något år tillbaka samt att design förändrats så att flaskorna är inte lika utsatta som tidigare.

#8 • 2015-05-09 09:43
trasten

Touranen är en återkallningsaktion. Passatens är en serviceaktion. Vi byter flaskor på Passatens så mycket vi hinner och orkar. Jag kan tänka mig att man sen skickar ut brev till de kunder som då inte besökt en märkesverkstad, för att fånga in de sista.

#9 • 2015-05-09 10:03
Tobo

trasten skrev "Touranen är en återkallningsaktion. Passatens är en serviceaktion. Vi byter flaskor på Passatens så mycket vi hinner och orkar"

Rimligtvis bör det vara en återkallningsauktion på Passat också.

#a • 2015-05-09 20:04
PREVIA

MacTar, vad är det jag insinuerar?
Fjortonde Oktober 2014 skrev VB .
" Vi Bilägares avslöjande om rostskadade gastankar på VW Passat EcoFuel, dolda bakom underredets plastkåpor, har Volkswagen intensifierat kontrollerna. I ett utskick uppmanas svenska ägare till totalt 19 000 exemplar av Passat och Touran EcoFuel att uppsöka sina verkstäder."
En uppgift VB inte hittat på själv om att VW redan 2012/2013 skickat ut brev till alla gasbilsägare att uppsöka sin verkstad för kontroll av gasbehållarna kan jag tänka, måste ändå vara ett uttalande från VW.
I Maj 2015 har inte alla VW ägare med gasbilar fått något utskick om att uppsöka sina verkstäder uppenbarligen om man läser svaren från gasbilägarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.