Bild
Nästa artikel
Nyheter

Fula knepet: Bluffsajten Transportkollen byter namn till Fordoninfo

Publicerad 2021-02-15 07:01 (uppdaterad 2021-02-18 14:21)
Personer som säljer bilar på Blocket slår larm om en nygammal sajt som försöker lura dem på pengar. Någon bilrapport dyker inte upp.

De senaste åren har det dykt upp flera sajter som lurar bilägarna på pengar. Vi har till exempel skrivit om Trafikstyrelsen, en sajt som tog betalt för tjänster som är gratis eller betydligt billigare hos myndigheten Transportstyrelsen.

Tidigare i år uppmärksammade vi också sajten Transportkollen, där den som knappar in ett registreringsnummer uppges kunna ta del av bilens historik för 199 kr.

Men sajten hade också en betydligt slugare metod för att tjäna pengar. Flera läsare som varit i kontakt med Vi Bilägare, och som säljer sina bilar på Blocket, har blivit uppringda av ”spekulanter” som absolut vill ha ett utdrag från Transportkollen. Någon rapport kommer dock aldrig.

Personer som säljer bilar på nätet uppges vara ”spekulanter” och kräver ett utdrag

Så här ser sidan Fordoninfo ut.

Sidan för Transportkollen har nu tagits ned, men sajten är inte borta – den har bara bytt skepnad. Nu heter den istället ”Fordoninfo”, med samma upplägg.

Även när det gäller Fordoninfo har flera personer rapporterat om samma tillvägagångssätt som med Transportkollen i olika bilforum. Konsumentverket är beroende av att den här typen av sajter anmäls av privatpersoner, har juristen Charlotte Söderlund tidigare sagt.

– Vi försöker agera så fort vi kan när vi ser att konsumenter har blivit vilseledda. Det är dock svårt att förhindra att nya liknande webbsidor skapas, så det gäller att vi är snabba med att agera.

Läs också: ”Transportkollen” anmäld – bilägare luras på pengar

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.