Bild
Nästa artikel
Först på Vi Bilägare

Nu ska ”Trafikstyrelsen” granskas av Konsumentverket

Publicerad 29 juni 2020 (uppdaterad 29 juni 2020)
Med ett prispåslag på upp till 66 000 procent säljer sajten Trafikstyrelsen olika tjänster till bilägare. Nu ska Konsumentverket titta närmare på sidan.

De senaste åren har det dykt upp flera sajter på nätet som erbjuder olika tjänster för bilägare mot betalning – tjänster som annars är gratis att utföra direkt via Transportstyrelsen.

En av dem är Trafikstyrelsen.org som exempelvis säljer av- och påställning av fordon, beställning av registreringsbevis och registreringsskyltar samt ansökan om körkortstillstånd för 590 kronor per tjänst. 

Att kolla upp vem som äger ett fordon, något som går direkt via SMS hos Transportstyrelsen och kostar tre kronor, tar två vardagar hos Trafikstyrelsen och kostar hela 1 990 kronor – ett prispåslag på över 66 000 procent.

Anmälts av privatpersoner

Flera privatpersoner har anmält Trafikstyrelsen till Konsumentverket som nu inleder en granskning. Sidan kan ge intrycket att den tillhör en myndighet och det finns felaktig information om ångerrätten, enligt Konsumentverket. Dessutom saknas information om vem som står bakom sidan.

Konsumentverket skriver också att dessa tjänster används av en stor grupp bilägare där många inte alls vet att tjänsterna ofta är gratis att utföra hos Transportstyrelsen. Tjänsterna hos Trafikstyrelsen marknadsförs dessutom ofta i sökresultat hos Google där det inte framgår tydligt att tjänsterna finns gratis någon annanstans.

Innan det eventuellt blir tal om ytterligare åtgärder ska Trafikstyrelsen få yttra sig till Konsumentverket och svara på kritiken.

Dyker upp igen

– Vi ser allvarligt på om konsumenter vilseleds att tro att de har kommit till en myndighet men istället hamnar hos en annan aktör som kräver betalt för tjänsterna. Konsumenten drabbas av onödiga kostnader men det riskerar också att rubba förtroendet för myndigheterna, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket, till Vi Bilägare.

En liknande sajt, Trafikstyrelsen.com, har tidigare stängts ned. Nu verkar i princip samma tjänst ha dykt upp på domänen Trafikstyrelsen.org.

Finns det inget ni kan göra för att hindra den här typen av sidor från att dyka upp igen?

– Vi försöker agera så fort vi kan när vi ser att konsumenter har blivit vilseledda. Vi har även kontinuerlig kontakt med Transportstyrelsen i denna fråga. Det är viktigt för oss att nå ut med information till konsumenterna så de görs medvetna om att det inte är en myndighet som står bakom sidan. Det är dock svårt att förhindra att nya liknande webbsidor skapas, så det gäller att vi är snabba med att agera.

Fotnot: Vi har sökt Trafikstyrelsen.org för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-06-29 16:57
Carl Trefalt

Trafikstyrelsen, vad är det?

#2 • 2020-06-29 17:23
Arne Nilsson1

Pengar och dåligt omdöme kommer alltid att skiljas åt.

#3 • 2020-06-29 18:49
LeifV

Vad är felet? Det finns en mycket stor mängd människor som inget hellre vill än att skiljas från sina pengar och det här helt perfekt för dem! Bilvärlden är ju ändå full av fina möjligheter för alla de som önskar bli blåsta och av med sina pengar, så den här lilla detaljen är inget att förfasa sig över, se det istället positivt då folk får de de vill.

#4 • 2020-06-29 19:46
CEAT

Transportstyrelsen och dess hemsida är alldeles för seg. Så jag förstår att folk söker sig vidare. Om någon då betalar 2000 kr för en tjänst som annars är gratis hos transportstyrelsen borde nog få transportstyrelsen att uppdatera sin hemsida till en mer modern och snabb sida som är enkel att använda. Om någon är smart och tjänar pengar på det, bra för dem. Alla har ett val att betala eller ej.

#5 • 2020-06-30 10:45
Focus

Ni som är så positiva till den här sortens lurendrejeri, hade ni varit lika positiva om det drabbat er själva eller era anhöriga?
Det är länge sedan jag för första gången hörde talas om den här sortens svinaktigheter och jag trodde att det gjorts något åt det för länge sen men när det gäller sådant är det grus i maskineriet.
Trafikstyrelsen är en firmabeteckning som har till uppgift att förväxlas med Transportstyrelsen.

#6 • 2020-06-30 16:23
LeifV

#5 Focus... -ett antal av mina anhöriga har drabbats av verkstadslurendrejerier, men på övriga bilägares reaktioner så förstår jag sånt är bra... -en fin chans att bli av med pengar alltså. Då måste ju även "Trafikstyrelsen" vara något alla, eller åtminstone de flesta bilägare önskar sig -ett enkelt, "smart" sätt att få skiljas från sina pengar.

#7 • 2020-07-02 17:44
Bo Håkansson

Vad är det för fel på "Mina fordon" Transportstyrelsens egen app. Snabb och gratis.
https://apps.apple.com/se/app/mina-fordon/id518582338

#8 • 2020-09-05 09:50
saabnisse

De har ju fått sitt straff.
https://www.konsumentverket.se/contentassets/08f59f8481de44cda2947e2cbe0fd13b/dom-ko-trafikstyrelsen-2019-konsumentverket.pdf

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.