Bild
Nästa artikel
Nyheter

Förslaget: Inga fossilbilar i nya området

Publicerad 18 oktober 2021 (uppdaterad 18 oktober 2021)
Allianspartierna i Göteborg vill testa hur miljözon klass 3 fungerar i praktiken.

De styrande allianspartierna i Göteborg har föreslagit ett nytt bostadsområde med totalförbud mot bensin- och dieselbilar, rapporterar GP. Förslaget är att området ska bli en miljözon klass tre, vilket innebär att bara elbilar, vätgasbilar och Euro 6-godkända gasbilar är tillåtna.

Tanken är att försöket i Göteborg ska vara ett pilotprojekt.
– Vi tänker att man kan testa ett nybyggnadsområde och anpassa vissa lokalgator. Att testa något i mindre skala och om det fungerar bra kan det göras på fler ställen på sikt, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat, till GP.

Hon vill att försöket ska göras i ett nybyggnadsområde där de som flyttar in känner till villkoren på förhand. En kommande utredning ska ge svar på var området ska ligga och hur stort det ska vara.

Än så länge är inte miljözon klass tre infört någonstans i Sverige. Miljözon klass 1 finns däremot i flera regioner. Klass 2 finns för närvarande bara på Hornsgatan i Stockholm.

Fakta: Miljözoner

Klass 1
Här ställs endast krav på tunga fordon. Grundregeln är att en tung lastbil eller tung buss får köra i en miljözon klass 1 i sex år från första registrering, innevarande år oräknat.

Klass 2
Klass 2 omfattar personbilar. För att få köra i miljözon klass 2 måste bensin- och dieselbilar uppfylla utsläppskraven enligt Euro 5 eller 6. Från och med juli 2022 måste alla dieselbilar i zonen uppfylla Euro 6-normen.

Klass 3
Här får endast elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar som uppfyller Euro 6 köra. När det gäller tunga fordon får även laddhybrider köra om de uppfyller utsläppskraven för Euro 6.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 18 oktober 2021 "Klass 3 Här får endast…
  • 18 oktober 2021 Spännande, kommer säkert…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.