Nästa artikel
Nya förslaget: Så stor blir ”rabatten” på nya förmånsbilar
Nyheter

Nya förslaget: Så stor blir ”rabatten” på nya förmånsbilar

Publicerad 17 februari 2022 (uppdaterad 2024-03-14 13:57)
Regeringen vill göra det enklare att räkna ut förmånsvärdet på elbilar och laddhybrider. Det nya förslaget är till viss del en kopia på Skatteverkets förslag.

Förra året infördes betydligt tuffare regler för förmånsbilar. Det är inte alls lika förmånligt som tidigare att ha förmånsbil, och det var själva grundtanken med de skärpta reglerna.

Den som valt en elbil eller laddhybrid som förmånsbil har också fått en särskild ”rabatt” på förmånsvärdet eftersom det sätts ned till en liknande modell utan miljöteknik.

Men exakt vad som är en ”liknande modell” är ibland oklart, och det har funnits olika kreativa tolkningar som i vissa fall varit svåra för förmånsbilisterna att jämföra. Nu lanseras dessutom många nya elbilar som inte har någon exakt motsvarighet med förbränningsmotor.

Kan börja gälla i sommar

Därför har det funnits en tanke om att förenkla systemet, och nu har regeringen lämnat över ett förslag på hur mycket nybilspriset ska sättas ned. Det ska göras enligt en särskild schablon istället för att bestämmas från fall till fall. 

”Syftet med förslaget är att regelverket ska bli mer förutsägbart och enklare att tillämpa”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Med det nya förslaget sätts nybilspriset, som ligger till grund för uträkningen av förmånsvärdet, ned med 350 000 kr för elbilar och vätgasbilar, 140 000 kr för laddhybrider och 100 000 kr för gasbilar. Nedsättningen får dock inte överstiga 50 procent av bilens pris. Vanliga bensinhybrider och etanoldrivna bilar får inte ta del av nedsättningen.

Här kan du läsa om hur förslaget slår mot de vanligaste förmånsbilarna.

Regeringens förslag är till viss del en kopia rakt av på det förslag som Skatteverket presenterade förra året. Om förslaget röstas igenom av riksdagen träder det i kraft den 1 juli 2022, och det gäller bara bilar som tas i trafik från och med det datumet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.