Nästa artikel
Fords udda idé: Takbox med elbilsbatteri
Nyheter

Fords udda idé: Takbox med elbilsbatteri

Publicerad 2023-06-09 10:29 (uppdaterad 2023-06-09 10:52)
Ford kan vara på väg att utveckla ett ”nödbatteri” för elbilar som monteras på taket.

Ford har sökt patentskydd för en lösning som skulle kunna minska risken för räckviddsångest för den som kör elbil i områden där det är ont om snabbladdare. Det avslöjas på Fordforumet Lightning Owners.

Tanken är att montera ett extra batteripaket i en takbox som i sin tur monteras på bilen. Patentskisserna visar en Ford Bronco med ett ”takboxbatteri” som ansluts med sladd till bilens laddkontakt. Det verkar alltså inte bli någon mer integrerad lösning där batteripaketet ansluts på ett snyggare och lite mer ”osynligt” sätt.

Takboxen har särskilda luftintag som kyler ned batteripaketet. Batteriet laddas på samma sätt som bilen, och kan sedan i sin tur ladda upp bilens batteri.

Ett problem som Ford behöver lösa är takboxens vikt. Många nya bilar har en högsta tillåtna taklast på 75 kilo och ett stort batteripaket kommer väga betydligt mer än så. Riktigt hur Ford ska lösa det problemet, och minska risken för olyckor där bilen välter på grund av hög tyngdpunkt, återstår att se om idén sätts i produktion.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 2023-06-14 19:55 Jag tycker talbox-batteri är…
  • 2023-06-11 09:06 Som så ofta spårar tråden ur…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.