Nästa artikel
Fords fix för laddhybriden Kuga fungerade inte – ägarna måste till verkstad igen
Först på Vi Bilägare

Fords fix för laddhybriden Kuga fungerade inte – ägarna måste till verkstad igen

Publicerad 22 september 2020 (uppdaterad 3 november 2020)
Flera hundra Ford Kuga-ägare ska inte ladda sina bilar på grund av brandrisk. Fords fix fungerade inte och nu måste många av dem till verkstaden en andra gång.

Efter sommaren tvingades Ford ta ett drastiskt besked för nya Kuga Plug-in Hybrid, som konkurrerar i samma klass som Peugeot 3008 och Volvo XC40.

Leveranserna och försäljningen av Fords nya laddhybrid stoppades omgående och totalt 27 000 bilar måste tillbaka till verkstaden.

Anledningen är att batteripaketet kan överhettas. I värsta fall kan det innebära brandrisk, men Ford har inga uppgifter om några personskador i samband med felet. Däremot bekräftar Ford fyra fall där bilbränder förmodligen orsakats av överhettade högvoltsbatterier.

Återkallelsen omfattar alla bilar som byggts innan den 26 juni 2020 och ägare som har en drabbad bil rekommenderas att inte ladda sina bilar.

Ny åtgärd på gång

Nu kan Vi Bilägare avslöja att Ford tagit fram en åtgärd för att lösa problemet – men att den inte fungerade. Därför tas nu ytterligare en åtgärd fram.

”Gällande återkallelsen av Kuga PHEV visade det sig dessvärre att den åtgärd som togs fram från början, för att åtgärda problemet med laddningen, inte var tillräcklig”, bekräftar Erik Lindham, Fords svenska kommunikationschef, för Vi Bilägare.

De bilar som redan varit inne för åtgärd behöver därför komma in igen, och det rör sig om 233 bilar i Sverige. Totalt berörs 675 bilar i Sverige och därmed är det 442 bilar som ännu inte besökt verkstaden för åtgärd.

När leveransstoppet upphör kan Erik Lindham inte svara på.

”Vi har i dagsläget ingen exakt information om när den nya åtgärden är på plats, men man arbetar för högtryck nere på huvudkontoret i Köln med detta och vi hoppas kunna ha mer information inom kort.”

I ett mejl från Fords svenska kundtjänst som Vi Bilägare tagit del av står det att bilägarna ska få information ”omgående” om när de kan boka in bilen för åtgärd på verkstaden.

”Detta problemet berör leveranser i hela Europa så tyvärr tar det lite längre tid än om det enbart berörde ett land”, står det i mejlet.

Läs också: Fords laddhybrid stoppas – fyra bilbränder bekräftade

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-09-22 08:04
Henrik M

Vi vet att du är en trångsynt negativ elbilshatare Milky, men även du inser väl det korkade i att dra alla elbilar över samma kant pga att ett märkes ena laddhybrid har problem?

#2 • Uppdaterat: 2020-09-22 08:12
Optimus

Synd, det är en skön bil att köra och åka i. Valet stod mellan en Kuga Plug-in och den bil jag valde. Sedan finns det fler bilar som har problem med bränder, t.ex BMW. Som jag själv sett hur en brand utvecklades sig, mitt framför mina ögon. Absolut ingen trevlig upplevelse för den som råkar ut för.

#3 • Uppdaterat: 2020-09-22 09:07
L. Mäkinen

Alla teknologier verkar kunna drabbas av bränder i olika grad. Elbilar kräver nog en krock för att ta eld.
Jag har bara haft brand i bensindrivna bilar, men det är bara tre av 75 som brunnit.

#4 • Uppdaterat: 2020-09-22 10:42
N-iklas

Drivmedlet har ju ingen betydelse - det som räknas är ORSAKEN till att det börjar brinna, alla bränder börjar inte i motorn, faktiskt...
Tar klimatsystemet fjutt så lär det inte spela någon roll om det är bensin i tanken eller batterier under golvet, så att en elbil omöjligt kan brinna stämmer nog inte.

#5 • Uppdaterat: 2020-09-22 12:48
Styggavargen

Optimus, vad valde du istället för Kuga? Vad jag vet är elbilar säkrare och brinner inte lika lätt, dock om den tar fyr i bilen kan det bli riktigt dåligt..

#6 • Uppdaterat: 2020-09-22 13:45
LeifV

Då undrar man ju lite över vad det var för åtgärd som inte funkade, och vad Ford tänker göra nu?

Hur som helst så bekräftar ju detta att man från bilindustrins håll numera slutat testa sina bilar under konstruktionsfasen... -lite enkla stresstester och bilen hade tagit fyr.

#7 • Uppdaterat: 2020-09-22 16:16
Carl Trefalt

Problem med fixet hos laddhybrider. Varför ska en bil ha 2 motorer.

#8 • Uppdaterat: 2020-09-22 18:26
Hundter

#Trefalt! Den ena motorn knuffar på den andra! DET har väl även du förstått, eller??

#9 • Uppdaterat: 2020-09-22 22:08
Carl Trefalt

Bilen blir tyngre och drar mer el och bränsle. Och bagaget blir ofta lidande.

#a • Uppdaterat: 2020-09-23 11:00
Roger Skagerström1

Med den lilla bieffekten att de flesta kan jobbpendla utan att ens starta bränslemotorn. Visst är det en kompromiss - men en rätt bra sådan för den typiska familjebilen som körs väldigt mycket korta sträckor. Skulle bilen varit helt eldriven, hade det större batteripaketet troligen kommit rätt nära bränsledrivlinan i vikt, så i stadstrafik - där eldriften briljerar, hade vinningen varit liten. På lansväg - när man väl fått upp farten, gör vikten eldriften adderar inte så stor inverkan, så en helt bränsledriven bil hade inte direkt gått så mycket snålare.

Helt eldrivet är väl det optimala - men då blir ju bilarna inte sällan dubbelt så dyra som hybriderna om man ska ha bibehållen någorlunda räckvidd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.