Bild
Nästa artikel
Nyheter

Fords elbil får fejkat motorljud – för rätta ”Mustangkänslan”

Publicerad 12 augusti 2020 (uppdaterad 12 augusti 2020)
Köparna av Fords nya elsuv kan aktivera ett särskilt motorljud i högtalarna som ska föra tankarna till Mustang med bensinmotor.

Det brukar alltid bli heta diskussioner om elbilarnas ”motorljud”. På grund av nya EU-lagkrav har tillverkarna tagit fram egna elbilsljud för att uppmärksamma fotgängare i närheten.

Men medan vissa tillverkare nöjer sig med ett försiktigt vinande ljud eller kanske ett mer futuristiskt robotliknande ljud, går andra tillverkare lite längre.

Porsche Taycan-köparna kan för några tusenlappar extra köpa ett elbilsljud som låter ungefär som en blandning mellan en förbränningsmotor och ett jetflygplan. Och Ford tänker gå ännu längre, avslöjar Leeway Ho, utvecklingschef för märkets nya elbilsmodell Mustang Mach-E.

– Vi försöker ge folk Mustangupplevelsen. Det är inte bara kraften, det är ljudet också. Utan ljud är det bara en vanlig elbil, säger han i en intervju med CNBC.

Läs också: Ford Mustang Mach-E blir försenad – kommer 2021

Går att stänga av

Elbilar måste alltså ge ifrån sig ett särskilt ljud för att fotgängare lättare ska upptäcka bilen, men hur ljudet utformas är till stor del upp till varje märke.

Vissa tillverkare skickar dessutom in ljudet i kupén genom högtalarna för att bilen ska uppfattas mer som en ”förbränningsmotorbil”, och det är så Ford kommer göra med Mustang Mach-E.

– Det är ett elektroniskt genererat ljud men det är baserat på bilens vridmoment. Systemet tittar på de inkommande signalerna för vridmoment, effekt och hastighet och räknar ut att det ska generera en viss frekvens och en viss ljudnivå.

Systemet ska gå att stänga av i bilens infotainmentsystem. Ingenjörerna har använt bland annat filmer, maskiner, Formel E-bilar, berg-och-dal-banor samt förbränningsmotorljud när elbilsljudet togs fram.

Du som vill lyssna på motorljudet kan klicka igång klippen nedan.

Läs också: Ford Mustang Mach-E kan uppdatera mjukvaran på två minuter

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.