Nästa artikel
Ford hyllar kvinnliga uppfinnare med ”manlig” bil
Nyheter

Ford hyllar kvinnliga uppfinnare med ”manlig” bil

Publicerad 10 mars 2023
Ford visar upp en bilmodell som är strippad på flera viktiga teknik- och säkerhetsfinesser – för att visa hur många av dem som uppfunnits av kvinnor.

På internationella kvinnodagen den 8 mars visade Ford upp en specialversion av suven Explorer med namnet ”Men's Only Edition” – alltså anpassad enbart för män.

Det som först framstår som ett dåligt skämt är i själva verket ett sätt att uppmärksamma olika innovationer som uppfunnits av kvinnor. Bilen saknar nämligen alla tekniska finesser som inte forskats fram av kvinnor.

Ett exempel på utrustning som saknas är vindrutetorkare som uppfanns av Mary Anderson 1903. Bilen saknar även blinkers (eller signalvisare) och bromsljus som uppfanns av filmstjärnan Florence Lawrence.

Innerbackspegel finns inte heller – den uppfanns av racingstjärnan Dorothy Levitt. Utöver det saknas också gps-navigering som matematikern Gladys West bidrog till att utveckla, och en frekvensteknik som ligger till grund för dagens gps-system och wifi-nätverk som Hollywoodstjärnan Hedy Lamarr tog fram.

Bilen säljs förstås inte till kunder utan är till för att uppmärksamma ”Women's History Month”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 10 mars 2023 Bra gjort av dem. Lite…
  • 10 mars 2023 Den skulle nog kunna säljas…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.