Nästa artikel
Kvinnor löper högre risk att fastna vid en olycka
Nyheter

Kvinnor löper högre risk att fastna vid en olycka

Publicerad 19 maj 2022
Det är stora skillnader mellan skadorna som män och kvinnor får vid en bilolycka, visar en ny studie.

Kvinnor löper nästan dubbelt så hög risk att bli instängd i bilen efter en olycka än män. Det avslöjar en ny studie från Storbritannien där forskarna granskat skadorna på över 70 000 patienter.

Resultatet visar att män oftare är inblandade i allvarliga olyckor. Men 16 procent av kvinnorna fastnade i bilen efter olyckan och kunde inte ta sig ut. Motsvarande siffra för män är nio procent. En anledning kan vara att ”skademönstret” som drabbar personen i bilen vid olyckan skiljer sig en hel del mellan kvinnor och män.

– Kvinnor råkar mycket oftare ut för skador i bäckenbotten och då är det svårare att ta sig ur bilen, säger Lauren Weekes, narkosläkare vid University Hospitals Plymouth, till The Guardian.

Olika skador

Studien visar också att kvinnor oftare får skador vid höften och i ryggen vid en olycka, medan män oftare får skador på huvud, ansikte och bröst. Det kan till viss del bero på att män oftare är inblandade i frontalkrockar och oftare sitter bakom ratten. Att sitta för nära ratten kan också öka risken för att fastna.

Lauren Weekes hoppas att studien kan användas som grund när nya krockdockor tas fram för att förbättra säkerheten för alla.

– Krocktester är standardiserade och resultatet av dem ska skydda både män och kvinnor. Om tillverkarna inte använder biologiskt korrekta krockdockor, hur vet de då att det är så?

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.