Nästa artikel
Bilfrågan: Hur krocktestas elbilar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur krocktestas elbilar?

Publicerad 2022-02-22 07:00
"Gör man likadant som med vanliga fossilt drivna bilar? Batteripaketet väger ju mer". Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Krocktestar man el och hybridbilar likadant som man gör med vanliga fossilt drivna bilar? En elbils eller laddhybrids batteripaket väger ju mer, så totalvikten ökar ju markant, eller kör man med den gamla testen även efter införande av el och hybridbilar på marknaden?
Bertil W.

Svar:
Då det gäller testförfarandet så kan jag inte se att det görs några särskilda bedömningar av laddningsbara bilar, exempelvis för skyddet av batterierna. Och i testerna så krockar ju bilen så att säga mot sig själv i vart fall i barriärprovet, varför stabilitet och krockskydd redan på ritbordet måste vara byggt för bilens tyngd och strukturen vara anpassad för att dels skydda de åkande men också bromsa krockkrafterna för de åkande. Däremot anpassas så vitt jag känner till, barriärens deformerbara del för bilens tyngd, möjligen också i krocken med en annan ”bil” från sidan. I Stolptestet förs bilen sidledes in i stolpen. Så i det avseendet är nog testerna så verklighetsnära man kan komma i ett krocklaboratorium.
Däremot finns ju i övergångsstadiet mellan fossilt och eldrivet en del beräkningar och bedömningar – då exempelvis Volvo XC40 T2 testad 2018 av Euro NCAP, anges gälla alla XC40-modeller, inklusive XC40 Recharge. Tjänstevikten dem emellan skiljer ju sig ett antal hundra kilo. Samma skrivning finns exempelvis om Peugeot 3008 testad 2016 av Euro NCAP och meddelas gälla för alla 3008 inklusive Hybrid 4 samt 5008. Där är viktskillnaden gott och väl 500 kg. Visserligen har kompletterande data och tester utförts. Men det förvånar mig ändå en aning.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2022-02-22 20:57 Freguz skrev: Finns inget…
  • 2022-02-22 16:44 Finns inget test av eldsvåda…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.