Nästa artikel
Ny krockdocka anpassad för kvinnor
Nyheter

Ny krockdocka anpassad för kvinnor

Publicerad 2022-11-15 06:50
Kvinnor löper högre risk att skadas i bilolyckor än män. Nu ska en ny krockdocka minska gapet.

När nya bilar krocktestas har det nästan alltid gjorts med män som utgångspunkt – ända sedan krocktestarna började på 1950-talet.

Men nu kan det bli ändring. Forskare på Chalmers och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) har tagit fram två nya prototyper för att utvärdera krocksäkerheten i bilar – en för kvinnor och en för män.

Eventuellt kan verktygen användas internationellt, till exempel hos krocktestorganisationer. Tanken är att höja säkerhetsnivån för alla, men kanske framför allt för kvinnor som många av dagens verktyg alltså inte har stöd för. En av utmaningarna har varit att få till en människoliknande rörelse i ryggraden, nacken och axlarna, samt en realistisk ”mjukhet” i kroppen.

”Vid en trafikolycka löper kvinnor större risk för skada än män. Speciellt antalet nackskador visar sig vara särskilt stor bland kvinnor. I genomsnitt är det dubbelt så stor risk att skada sig i trafiken som kvinna”, uppger VTI i ett pressmeddelande.

De krocktester som görs i dag kan i vissa fall ta hänsyn till hur krockvåldet påverkar en kvinnlig kropp. Men det redovisas nästan aldrig separat, och de krockdockor som används är oftast nedskalade versioner av manliga krockdockor.

– Min förhoppning inför framtiden är att bilsäkerheten ska utvärderas för båda delarna av populationen, säger Astrid Linder, professor i trafiksäkerhet vid VTI, till BBC.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2022-11-15 07:17 Ja sådana här dockor har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.