Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ford Focus – Årets Familjebil 2011

Publicerad 14 november 2011 (uppdaterad 15 november 2011)
Ford Focus blev Årets Familjebil 2011. Den nya modellen röstades fram av en jury bestående av tolv svenska motorjournalister.

Sex av tolv jurymedlemmar hade Forden som förstaval, däribland Vi Bilägares Mikael Schultz, som även han lade sin röst på Focus.

I motiveringen säger juryn: ”Focus har höjt ribban rejält för säkerhet i mellanklassen: här erbjuds allt som hittills bara funnits i större, dyrare bilar. Körglädje, utrymme och design får man på köpet.”

Bland säkerhetsutrustningen i Focus finns autobroms samt varningssystem för trötthet och vingel på vägen, som också styr tillbaka om föraren av misstag passerar en sidlinje.

Omröstningen till Årets Familjebil 2011 var dock jämn till sista rösten. Nya kombin Hyundai i40 valdes av fem jurymedlemmar och föll därmed på mållinjen. Peugeot 508 SW – en av årets andra kombinyheter – fick en röst.

Förra året var det Opel Meriva med sina bakhängda dörrar som fick utmärkelsen. Året dessförinnan vann Toyota Verso.

Diskutera: Vad tycker du om Ford Focus som Årets Familjebil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-11-14 12:18
Oomkullrunkelig

Fordarna är ju fruktansvärt tråkiga. Jag skulle hellre köra en Opel eller till och med en Renault eller Peugeot!

#2 • 2011-11-14 13:09
N-iklas

Fruktansvärt fula därtill och dessutom har jag inte sett kombin förut, totalt ointresse, så jag måste läsa i texten för att få vet vad detta var för bil, det tyder på en otroligt misslycka design utan personlighet.

#3 • 2011-11-14 15:05
Stefan Eriksson

Bra val!
Forden är trevlig att köra,snygg design,rymligt lastutrymme.

#4 • 2011-11-14 15:18
lQ

köpta hela packet

#5 • 2011-11-14 15:21
lsoderlund

Ingen Ford på vår gård.

Skulle aldrig falla mig i att köpa en Focus. Dyra för vad man egentligen får för pengarna.

#6 • 2011-11-14 15:28
conada60

De klokaste valet som gjorts !
Mycket snygg disign , kanonbra bil , MYCKET bil för pengarna , bra säkerhet .
Jag tror att de som kommenterat tidigare är avundsjuka .
JÄTTEBRA val !!!!!!!

#7 • 2011-11-14 16:11
affie

Låter som ett trevligt val, är stolarna och komforten bättre i nya Focus jämfört med gamla så köper jag gärna en, men har ännu inte provsuttit så kan inte yttra mig. Men på pappret ser det bra ut!

#8 • 2011-11-14 16:12
affie

Låter som ett trevligt val, är stolarna och komforten bättre i nya Focus jämfört med gamla så köper jag gärna en, men har ännu inte provsuttit så kan inte yttra mig. Men på pappret ser det bra ut!

#9 • 2011-11-14 17:20
mcregor (ej verifierad)

Vissa som kommenterar Ford och Focus i synnerhet i negativa ordalag tror jag inte har kört nån och ännu mindre ägt nån. Jag har nyligen bytt bort min Focus -07 som då hade gått ca: 9500 mil utan något som helst problem - varken garantirelaterat eller annat.Har bara bytt 3 lampor och en omgång sommardäck. Det är den mest bekymmersfria bil jag haft och jag har haft såväl nya VW som Toyota.
Dock blev det ingen ny Focus eftersom bl a baksäteskomfort/utrymme faktiskt blivit sämre jfr förra modellen. Annars var det väl en trevlig bil men visst är det så att t ex Golfen - som också blev mitt val - ger ett "elegantare" intryck. Därmed inte sagt att den har bättre faktisk kvalitet men den upplevs som sagt elegantare i detaljerna och har också bättre standardutrustning i Masters-paketet enligt min åsikt.
Tycker att journalisterna lagt lite för mycket vikt vid Fordens säkerhetspaket som i sig säkert är bra men som inte Fordhandlarna verkar prioritera när det gäller lagerbilar. Så t v lär de flesta Focusar levereras utan detta paket och då försvinner lite av fördelen med den modellen.
Sen tror jag som vanligt att journalisterna inte provsitter baksätet för det var en av huvudorsakerna att det inte blev en ny Focus. Och i en familjebil är baksätet rätt viktigt kan man tycka.
//Roger

#a • 2011-11-14 17:43
Thommys

mcregor: "...men som inte Fordhandlarna verkar prioritera..." Intressant att höra. Då faller ju själva vitsen med säkerheten om den inte lätt går att köpa. Det är ju inte Fords fel utan försäljarna. Jag tycker dock att utrustningen är mycket prisvärd. Speciellt i jämförelse med andra tillverkare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.