Nästa artikel
Förändrade skatteregler för husbilar utreds
Nyheter

Förändrade skatteregler för husbilar utreds

Publicerad 5 december 2019 (uppdaterad 5 december 2019)
Den styvmoderliga behandlingen av husbilar vid införandet av nytt skattesystem har väckt protester. Nu ska det undersökas om reglerna för husbilsägare kan bli mer flexibla.
Nya skattesystemet bonus-malus blev ett hårt slag för husbilar. Systemet belönar fordon med låga utsläpp och straffar de som släpper ut mycket. Dessutom kom ytterligare en skattesmäll den 1 september då det stod klart att nyregistrerade husbilar måste förses med utsläppsvärden från den strängare beräkningsmetoden WLTP som grund för fordonsskatten. 

Enligt en uppskattning som Vi Bilägares systertidning Husbil & Husvagn gjort skulle skatten på en ny husbil som registrerats efter 1 september 2019 kunna bli uppemot 28.000 årligen kronor de tre första åren. 

De ogynnsamma bestämmelserna har inte fallit i god jord i husbilsbranschen och invändningarna har varit att husbilar är fritidsfordon som till skillnad från personbilar inte används lika mycket. Därför har regeringen gett skatteverket i uppdrag att utreda om det kan införas mer flexibla skatteregler för husbilar. 

– Det är rimligt att husbilar beskattas för sina utsläpp när de körs. Men husbilar används inte som andra bilar. Därför ska det vara enkelt att ställa av husbilen och inte skatta för en husbil när du inte använder den, säger finansminister Magdalena Andersson.

Som reglerna är utformade nu går det att ställa av ett fordon och få tillbaka på fordonsskatten. Men det betalas inte tillbaka några pengar om fordonet ställs av i mindre än 15 dagar. Utredarna från skatteverket ska tillsammans med Transportstyrelsen ta reda på om bestämmelserna för husbilar kan ändras så att skatt inte tas ut vid avställsningsperioder kortare än 15 dagar.

Utredningen ska presenteras senast den 28 februari 2020. 

Diskutera: Vad tycker du om det nya skatteförslaget för husbilar? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-12-05 10:04
Kanske

Tunga lastbilar kan vara påställda en dag och endast betala skatt för den dagen. Vore lätt att kopiera det.

Sedan kan man tycka att fordonsskatten inte skall behöva betalas när husbilen inte finns i Sverige. Lämna svensk mark och ställ av skattdelen inte trafikförsäkringsdelen vore lämpligt. Varför skall man betala skatt i Sverige för ett fordon som inte befinner sig i Sverige?

Om man inte har för avsikt att köra husbilen i Sverige alls, bör man fundera på att registrera den i ett annat land. Sveriges regering skrämmer företag och turister. Nu lämnar Ryanair. Norwegian flyttar långdistansflygen från Sverige. Samma gör SAS. Turister varnas att besöka Sverige. USA, Storbritannien och Kina har varnat för det farliga Sverige. Det blir bara svårare och svårare samt dyrare att vara i Sverige. Samt att tryggheten försvunnit helt. Varför vill riksdagens majoritet konstant försämra för de etniska svenskarna?

#2 • Uppdaterat: 2019-12-05 10:54
pinjong

Ställer man av sin husbil så får man inte använda bodelen för försäkringsbolaget. Antar att förarhytten är OK även om det blir trångt att bo där någon längre period. (Ironi).

#3 • Uppdaterat: 2019-12-05 14:07
bgl

Att få ställa på och av bilen den de dagar de används kan bli ett långt effektivare sätt att minska drivmedelsförbrukning än skattehöjning. Tyvärr bli då skattelättnaden så stor, speciellt för hushåll med 2 personbilar, att Magdalena A kommer aldrig att godkänna en sån lösning!

#4 • Uppdaterat: 2019-12-05 16:01
Pi

Fungerar det verkligen inte att ställa av och på husbilen eftersom man har behovet ? Det fungerar väl på t ex MC såvitt jag hört - även om jag inte nyttjat det själv.

#5 • Uppdaterat: 2019-12-05 19:11
McTar

Det fungerar visst att ställa av husbilen och få betala för de dagar den varit påställd.
Ställer jag på min husbil dag 1 och ställer av den dag 4 så så kan jag kolla skattekontot dag 6 och betala in den skatten, och därefter strunta i den inbetalning som skickas ut pappersvägen.
Har gjort så i flera år. Fungerar utmärkt.
Skall den vara påställd lite längre så betalar jag summan på utskicket och får tillbaka överskottet när den ställs av igen.

#6 • Uppdaterat: 2019-12-05 22:11
Hundter

Är det inte dags att avskaffa denna regering, innan Sverige stannar helt??

#7 • Uppdaterat: 2019-12-06 01:11
pinjong

@McTar: Det funkar att ställa av bilen ja men ställer du på innan 15 dagar har gått så får du betala skatt från avställningsdagen, inte påställningsdagen. Detta kommer kanske att ändras 2020 om jag förstått finansministern rätt.

#8 • Uppdaterat: 2019-12-06 06:52
McTar

Pinjong, där har du fel.
Det kan inte bli så eftersom jag redan betalt skatten innan 15 dagar gått - när jag kollat upp den. Det är ca 16kr/dag för min del.
I expemplet jag skrev, så få jag betala 4×16kr och inte 15×16kr. Eftersom jag ser det direkt vet jag att det är så.

#9 • Uppdaterat: 2019-12-06 08:00
bgl

@McTar har antingen hittat ett kryphål i reglerna eller också är det en bugg i systemet. I varje fall skickligt tillämpat!
Om allt fler börjar tillämpa detta behöver Transportstyrelsen utöka datakapaciteten.

#a • Uppdaterat: 2019-12-06 11:14
pinjong

OK McTar. Inte bara jag har fel i så fall utan även Transportstyrelsen och Svea Rikes finansdepartement. ;-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.