Nästa artikel
Fler tveksamma till dieselköp
Nyheter

Fler tveksamma till dieselköp

Publicerad 11 oktober 2017 (uppdaterad 11 oktober 2017)
Efter debatterna om dieselns framtid och de utsläppsskandaler som skakat bilindustrin tvekar allt fler svenskar inför att köpa en dieselbil, det visar en Sifo-undersökning.
Undersökningen beställdes av bilhandelsplatsen KVD Bilpriser och visar att allt fler är tveksamma till att köpa diesel, samtidigt som fler är öppna för miljözoner. 22 procent av de tillfrågade svarar att de inte kommer köpa diesel nästa gång de köper bil och 34 procent säger att de blivit påverkade av debatten och kommer fundera kring den innan de köper bil nästa gång. 37 procent av de tillfrågade menar att dieseldebatten inte påverkat deras köpbeslut alls. Tvärt emot vad undersökningen visar så har begagnatförsäljningen av dieselbilar ökat med 4,5 procent under andra kvartalet i år jämfört med året innan.

– Det som styr inflödet av begagnade bilar är försäljningen av nya bilar, men med tre års eftersläpning. En ekonomisk aspekt är även att dieselmotorerna drar lite bränsle. Rent praktiskt har bilen ett högt vridmoment som innebär att du kan belasta den mycket, utan att det påverka bilens kapacitet, säger Jonas Björkman, VD på KVD Bilpriser till Dagens Industri.

Flera städer i Europa har redan fattat beslut om dieselförbud och i Sverige diskuteras miljözoner som ska begränsa alla fossildrivna fordon. I undersökningen är 43 procent av de tillfrågade positiva till miljözonerna.

– Vi föreslog redan för två år sedan att Gamla stan skulle testas som en nollutsläpps-zon. Det är fullt möjligt att införa miljözoner då elbilar och hybrider har blivit vanligare, och nya dieseldrivna fordon, med klassificeringen Euro 6, omfattas ännu inte av några förbud, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén till Dagens Industri.

Diskutera: Påverkas dina köpbeslut av dieseldebatten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-10-11 10:44
L. Mäkinen

Jag påverkades inte så mycket av debatten vid senaste bilvalet, men klarade inte att stå ut med skakningar och oljud som dieslar ger ifrån sig.

#2 • Uppdaterat: 2017-10-11 11:10
Styggavargen

Hahaha, så sant..

#3 • Uppdaterat: 2017-10-11 11:12
HT19

Vilka städer har förbjudit nya euro 6 dieslar? Vore bra om VIB kunde förklara det..

#4 • Uppdaterat: 2017-10-11 13:52
Saslam

när man pratade om detta för 5 år sedan blev man besvarad med du är dum i huvudet, diesel är fantastiskt , du vet inte vad du snackar om, ja suck tur man kunde få rätt för en gång skull =D

#5 • Uppdaterat: 2017-10-11 13:56
Swemba

Klart att köparna blir osäkra när kappvändande politiker fattar orationella beslut. Å andra sidan borde fler ha lärt sig att man inte kan räkna med att något varar. Det som subventioneras idag kan straffbeskattas i morgon - ingen vet.

#6 • Uppdaterat: 2017-10-11 14:14
Hackenbush

Förstår inte varför man skulle köpa en dieselbil nu med allt som händer. Köp bil för framtiden istället som hybrid eller elbil.

#7 • Uppdaterat: 2017-10-11 14:31
Swemba

Hackenbush, vilken framtid tänker du på då? En framtid likt den som dieselköparna blev sålda för 5 år sen, eller som etanolbilsköparna blev sålda för 10 år sen?

#8 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Men ... Saab biopower då. Drar bara 0,15 l bensin/mil
Inte längesedan det var den fossilfria framtiden och subventionerades via låga förmånsvärden.
Är nog bara Flintabilen som är riktigt bra och framtidssäker. Fungerar alltid, gäller bara att ha dubbade skor på vintern

#9 • Uppdaterat: 2017-10-11 14:46
Mattse

Vi befinner oss just nu i en historisk övergångsperiod mellan fossil och el där gammal förbränningsteknik ska fasas ut och ersättas med ny elteknik. Det är bara att förbereda sig på att bilmarknaden kommer att vara skakig i några år framöver innan detta med miljözoner, politiska beslut, utsläppsskandaler och eldrift har satt sig ordentligt.

Under tiden kommer de flesta bilköpare att vara förlorare oavsett vilket bränsle de väljer idag. Diesel har enligt många ingen framtid och de dieselbilar som köps idag kommer få riktigt dåligt andrahandsvärde framöver. Det absolut sämsta köpet idag måste vara att som privatperson köpa en dieselbil för 3-400 000 kr som om 2-5 år ska vara med och konkurrera på begagnatmarknaden med alla otaliga tjänstebilar som då ska bytas ut mot el-alternativ.

Att köpa elbil eller laddhybrid idag kan av många ses som ett smart alternativ med tanke på lågt förmånsvärde och tillträde till framtida miljözoner. Men vad många glömmer är att dagens el/hybrid kommer att anses helt omoderna om några år när nya billigare batterier når marknaden. Vem vill köpa en begagnad 200 km elbil för dyra pengar om några år när du kommer att få en ny 6-800 km för samma pris.

Minst dåliga (ekonomiska) köpet idag är nog en liten, billig och snål bensinare som har låg förbrukning, låg skatt och förhoppningsvis får tillträde till miljözonerna, litet ett tag framöver i alla fall. Lågt inköpspris gör inte heller så stort hål i plånboken när denna bil måste ersättas med med ny el framöver.

Fast det allra smartaste för den som inte måste köpa/byta bil idag är nog att sitta still i båten och avvakta marknaden några år framöver. Kör på det du har idag oavsett bränsle men förbered dig redan idag på att du nog inte kommer att få så mycket för din begagnade fossilbil framöver.

#a • Uppdaterat: 2017-10-11 14:52
Styggavargen

Ojdå, säger du det... är det en octavia med snål bensin motor du pratar om? Man blir ständigt hånad över att man kör en snål bil som Octavia.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.