Nästa artikel
Fler nya polisbilar rullar ut på vägarna – utan kamera
Nyheter

Fler nya polisbilar rullar ut på vägarna – utan kamera

Publicerad 9 februari 2022
Polisen ska få leverans av 196 nya polisbilar under de kommande tre månaderna. Men kamerasystemet måste fortfarande vara avstängt.

Förra året började de första nya polisbilarna att levereras. Nu ska ytterligare 196 nya polisbilar rulla ut på svenska vägar under de kommande tre månaderna. Det är den första större leveransen av de nya polisbilarna, och fler är på gång, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Efter tester och finjusteringar av ett fåtal bilar är vi glada över att alla Sveriges poliser nu får tillgång till dem, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa.

Polisen har beställt nya Volvo V90 och XC60 med bensin- eller dieselmotor. Avtalet gäller både målade polisbilar och omålade civilbilar. Den totala kostnaden ligger på två miljarder kronor under åtta år och snittpriset per bil är 750 000 kr.

Avslöjar fortkörare

Största nyheten är att bilarna har fem kameror som tillsammans bildar en 360-gradersbild av omgivningen. Dessutom finns tre radarsensorer som automatiskt mäter hastigheten på bilarna runt omkring och därmed kan avslöja fortkörare utan att polisen behöver sätta upp en hastighetskontroll.

Kamerorna är dock ännu inte i bruk. Det finns tveksamheter kring om de är lagliga att användas, men polisen hävdar att kamerorna ska börja tas i bruk ”successivt” under 2022.

– Med den utrustningen blir bilarna utmärkta verktyg i arbetet mot grov organiserad brottslighet, inte bara när det gäller att stävja trafikbrott, säger Anders Hall.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 9 februari 2022 Sverige är verkligen pinsamt…
  • 9 februari 2022 Det finns ett par TV-kanaler…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.