Nästa artikel
Fler detaljer om Xpeng G9 – ny elsuv på ingång
Nyheter

Fler detaljer om Xpeng G9 – ny elsuv på ingång

Publicerad 12 augusti 2022
Snabb laddning och fyrhjulsdrift är några av detaljerna som kinesiska Xpengs nya suv-modell bjuder på.

Xpeng är ett av flera kinesiska märken som lanserats i Sverige. Men allt har inte riktigt gått enligt plan. Första modellen ut var Xpeng P5, som fick blandad kritik och som inte längre går att reservera.

Framöver ska Xpeng istället fokusera på den större och dyrare sedanmodellen P7 samt på suven G9 som även siktats i Sverige. Nu kommer nya detaljer om Xpeng G9 och märket lyfter framför allt fram den höga laddeffekten.

Xpeng G9 beskrivs som ”världens snabbast laddande massproducerade elbil”. Att ladda 20 mil (enligt den kinesiska körcykeln) ska gå på fem minuter. Bilen har 800-voltsteknik och en laddeffekt på upp till 480 kW, men då krävs också att laddaren har stöd för så snabb laddning.

Snabb acceleration

Räckvidden blir upp till 70 mil, men även det är enligt den kinesiska körcykeln och enligt europeiska WLTP lär den bli något kortare. Bilen blir fyrhjulsdriven och får 550 hk och 717 Nm. Accelerationen till 100 km/tim ska gå på tre sekunder.

Även interiören visas upp. Den ska bjuda på ett surroundsystem med 28 högtalare och med hjälp av ”stolsvibrationer samt förändringar i belysningen, luftkonditioneringen och doften” ska passagerarna få något Xpeng kallar en ”femdimensionell upplevelse” när de tittar på film eller lyssnar på musik. Interiören ska även bjuda på ett infotainmentsystem med 15-tumsskärm, snabb processor och ny röststyrningsassistent.

Exakt när Xpeng G9 börjar säljas i Sverige och till vilket pris är oklart.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 13 augusti 2022 Mindre bil, billigare bil,…
  • 13 augusti 2022 Alldeles för dyr så nej. BYD…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.