Nästa artikel
Fiskers kris växer: Mängder av köpare har avbokat sin bil
Nyheter

Fiskers kris växer: Mängder av köpare har avbokat sin bil

Publicerad 2024-04-08 07:40
Tiotusentals förhandsbokningar av elbilen Fisker Ocean har tagits bort av köparna, enligt interna siffror. Vid en eventuell konkurs kan pengarna ”brinna inne”.

Mängder av köpare som förbokat ett exemplar av Fisker Ocean har avbokat sin bil. Enligt interna dokument som Business Insider tagit del av handlar det om 40 000 förhandsbokningar.

Fisker har nyligen pausat produktionen av elbilen Ocean. Många ägare rapporterar om olika typer av elektronikfel och priserna på Fisker Ocean har sänkts rejält. Ett samarbetsavtal med en större biltillverkare har spruckit och tidigare ska Fisker ha levererat bilar utan att ta betalt.

Totalt ska alltså mer än 40 000 av över 70 000 reservationer av Fisker Ocean vara avbokade. Det är ett stort problem för företaget som nu behöver betala tillbaka reservationskostnaden (minus transaktionskostnad) till kunderna.

Henrik Fisker är grundare till Fisker Inc. Nu hotas företaget av konkurs. Foto: Magnus Kvandal

Om Fisker skulle gå i konkurs är det inte säkert att köparna får tillbaka några pengar. Vid ett konkursförfarande är det många andra skulder som kan ha högre prioritet.

Att förhandsboka en ”plats i kön” för att få köpa en Fisker Ocean kostade tidigare omkring 2 700 kronor. Borträknat en transaktionskostnad på 270 kronor innebär det att företaget behöver betala tillbaka totalt 97 miljoner kronor till de kunder som nu tagit bort sina reservationer.

Vi Bilägare har tidigare skrivit om riskerna med att förhandsboka en ny bil. Det kan till exempel handla om att pris och specifikationer ändras innan bilen börjar levereras och att köparen i princip ger tillverkaren ett räntefritt lån på obestämd tid – pengar som sedan kanske inte betalas tillbaka vid en eventuell konkurs.

Mer om hur det fungerar med reservationer av bilar kan du läsa här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.