Nästa artikel
Fisker Ocean-ägare larmar om allvarliga kvalitetsproblem
Nyheter

Fisker Ocean-ägare larmar om allvarliga kvalitetsproblem

Publicerad 2024-02-22 05:25 (uppdaterad 2024-03-28 09:12)
Nycklar som inte fungerar, skärmar som fryser och att bilen plötsligt rullar iväg är några av alla fel som Fisker Ocean-ägare rapporterar. Ny mjukvara ska vara på väg.

Artikeln är uppdaterad med svar från Fisker som du kan läsa längst ned i artikeln.


Uppstickaren Fisker har haft en del kvalitetsproblem med nya elbilsmodellen Ocean, och de verkar inte vara lösta. Bilen har till exempel utretts av amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA för ett allvarligt fel på bromsarna. Fisker uppgav då att problemet lösts med en mjukvaruuppdatering.

Sedan dess har NHTSA inlett ytterligare en utredning, den här gången om att bilen plötsligt kan rulla iväg när föraren växlar till eller från P-läget. I ett av fallen ska felet ha orsakat personskador som dock inte var allvarliga.

Bland övriga klagomål som ägarna rapporterat finns att motorhuven flyger upp, olika typer av mjukvarubuggar, plötsliga motorproblem och felaktiga dörrlås som gör att ägarna antingen blir utelåsta eller inlåsta i sina bilar, skriver Techcrunch.

Fisker har utlovat att en ny version av bilens mjukvara ska lösa flera buggar.

När Vi Bilägare provkörde Fisker Ocean hösten 2023 märktes mjukvaruproblemen på flera sätt. Bilen vägrade till exempel utföra sitt partytrick ”California Mode” – att glastaket och alla rutor förutom vindrutan öppnas. 

”Efter en omstart fungerade allt igen, tills rutorna skulle upp. Ny omstart och rutorna gick upp men nu vägrade klimatanläggningen värma kupén samtidigt som läslamporna fram slutade fungera”, skrev vår provförare Anders Helgesson.

Amerikanska Edmunds som äger ett exemplar av Fisker Ocean för långtidstest uppger att bilen behöver en mjukvaruuppdatering ”snarast”, och teknikrecensenten Marques Brownlee har beskrivit bilen som ”den sämsta jag någonsin testat”.

”Flera medlemmar av vår redaktion har rapporterat många olika typer av fel med bilen, från att skärmarna fryser och inte svarar till att bilen oväntat börjar rulla i backar och att säkerhetssystemen presterar dåligt på våt väg”, skriver Edmunds. 

”Klimatanläggningen vägrade värma kupén samtidigt som läslamporna fram slutade fungera”

Fisker har också kritiserats för att inte svara på ägarnas klagomål från ägarna, men uppger att version 2.0 av bilens operativsystem både ska innebära nya finesser och lösa flera buggar. Exakt när uppdateringen ska anlända är oklart.

En talesperson på Fisker uppger för Vi Bilägare att företaget ”noga granskar” de problem som lyfts av ägarna och ska lösa många av dem med mjukvaruuppdateringar. Det gäller bland annat problemen med den trådlösa nyckeln som kan göra att föraren blir utelåst eller inlåst.

När det gäller motorhuven uppger Fisker att den inte ska flyga upp om den är stängd ordentligt, och företaget samarbetar med NHTSA kring utredningen om att bilen kan rulla iväg.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-02-22 06:02 Tråkigt för Fisker, en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.