Nästa artikel
Finesserna som bilägarna uppskattar mest
Nyheter

Finesserna som bilägarna uppskattar mest

Publicerad 12 oktober 2021 (uppdaterad 12 oktober 2021)
Teknik som ger bättre sikt är något som hyllas av bilägarna. Att vifta i luften för att höja volymen uppskattas inte alls lika mycket.

Nya bilar innehåller betydligt mer tekniska finesser än för bara några år sedan. Men många av funktionerna används aldrig av ägarna. Det visar en ny undersökning från amerikanska JD Power, där 110 000 bilägare fått betygsätta och svara på frågor om tekniknivån i sina bilar.

En av tre finesser som finns i nya bilar används aldrig av ägaren under de första tre månaderna.

– Nybilspriserna har aldrig varit högre, delvis som ett resultat av en ökad tekniknivå. Det är okej om ägarna får valuta för pengarna, men några funktioner verkar vara slöseri enligt ägarna, säger Kristin Kolodge på JD Power.

Att vifta i luften för att ändra bilens inställningar klassas som en onödig nischgrej av många ägare.

Geststyrning sågas

Backkamera och innerbackspegel som i själva verket är en kamera för att ge bättre bakåtsikt hör till finesserna som många bilägare verkligen uppskattar. Det gör även ”enpedalskörning” i elbilar där föraren kan motorbromsa kraftigt genom att släppa på gasen.

Men så kallad geststyrning, där föraren kan vifta i luften för att exempelvis höja volymen, uppskattas inte alls lika mycket.

Generellt har Tesla högst tekniknivå bland alla bilmärken, men resultatet är inte officiellt eftersom Tesla inte låter JD Power fråga ägarna i 15 amerikanska stater.

Hyundais lyxmärke Genesis blir istället officiell etta och följs av Cadillac, Volvo, BMW och Mercedes. Volvo har halkat ned från förstaplatsen förra året. Sämst är Mitsubishi, Mini och Jeep.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 2022-02-01 13:53 Har alltid avstängt då…
  • 2022-01-31 21:43 MC-fantasten, du verkar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.