Nästa artikel
Fallucka i vägen mot fortkörning
Nyheter

Fallucka i vägen mot fortkörning

Publicerad 23 mars 2012 (uppdaterad 26 mars 2012)
Ett fartgupp i form av en nedfällbar lucka som ger fortkörare en avskräckande smäll har testats i Linköping. Nu kan tekniken spridas.

Linköpingsföretaget Prodelox har utvecklat luckan som kallas Actibump i samarbete med Linköpings kommun. En sensor placerad 50 meter innan hindret registrerar en fortkörare och sänker då luckan några centimeter ner i marken.

Hjulen stöter in i den stålinklädda kanten, vilket ska upplevas som obehagligt och avskräcka från fortsatt fortkörning på platsen. Men varken bilen eller dess passagerare uppges ta någon skada av smällen. Trafikanter som håller hastigheten påverkas inte av luckan som då ligger slät mot asfalten.

Tanken är att Actibump blir miljövänligare än ett fast gupp, där bilar saktar ner innan och gasar på efteråt, samt att ryggskador undviks på yrkeschaufförer.

Tekniken, som företaget Edeva har fört ut på marknaden, har fungerat sommar som vinter under de två år den testats på en 30-gata i Linköping. Flera andra kommuner har visat intresse för produkten.

Diskutera: Vad tycker du om Actibump?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-03-23 12:34
saabnisse

Verkar vettigare än de konventionella bulorna, men fungerar den verkligen vintertid?
Med tanke på de problem som banverket har med tågväxlar som fryser ihop.
Men om den här fryser gör det kanske inte så mycket, då blir det ju fri fart.

#2 • 2012-03-23 12:57
snabb95

Dessutom kunde utryckningsfordon utrustas med en kodad avstängning för luckan. För att inte obehöriga skulle kunna stänga av luckan kunde det vara en ny kod varje dag.

#3 • 2012-03-23 13:23
1storstark

Fasta fartgupp där alla, lagliga som olagliga, tvingas bromsa ner till nästan stillastående och sedan accelerera upp till laglig fart igen, är en miljömässig katastrof och borde bannlysas. Konstigt att inte mijöorganisationerna har reagerat.
Om denna automatik fungerar så är den oändligt mycket bättre än fasta gupp.

#4 • 2012-03-23 13:40
glamoureus

Hoppas den känner skillnad på en motorcykel och personbil...

#5 • 2012-03-23 16:13
Rålle G.

Strålande!

Blir jättebra när man skjutsar sin i svåra förlossningsvärkar kvidande sambo till BB i något högre fart än den tillåtna. Hon uppskattar säkert smällen...

Vore det inte lika bra att pappa staten fjärrstyrde alla fordon och stänger av fordonet vid minsta lilla lagöverträdelse såsom mobilprat, nedsättande kommentarer om makthavare eller annat av staten ej godkänt beteende?

Ren idioti!

#6 • 2012-03-23 16:47
argotik

Det här visar att dumhet saknar gränder! Det ligger redan tillräckligt med fjäderdelar på våra gator. Trodde naturligtvis när detta omskrevs första gången att dess dumhet skulle påtalas för berörda myndigheter.
Skäms över Linköpings kommun, n
i innevånare i den för övrigt trevliga staden.

#7 • 2012-03-23 16:52
Hålle

För ett antal år sedan infördes ett liknande system i trakterna av Hägersten söder om Stockholm. Det togs snabbt bort når det ko mfram att motorcyklister kunde skadas allvarligt i systemet. Har Prodelox tagit lärdom av detta eller kör även dom huvudet i väggen?

#8 • 2012-03-23 17:36
PNI

Antar att det är de utanför bensin och snabbmatshaken Ryd Linköping
Annars kommenterar jag fel hinder.
Åker titt som tätt förbi dessa falluckor och har bara sett att de funkat vid ett tilfälle. Man gasar på vid sensorn, sedan hinner man gått och väl stanna om
luckan faller.
Fungerat så väl sommar som vinter. Sägs det. Ja, det har säkert fungerat någon gång sommar som vinter. Men kom aldrig och säg att det har fungerat kontinuerligt under längre perioder.
Känns som någon lyssnat på Edevas säljare.

Nästa steg är väl en fartkamera som kopplas till ett trafikljus,
som slår om så snabbt till rött när man kört för fort. Att man inte hinner stanna och då för utom fortkörningsboten även en bot för rödljuskörningen.

#9 • 2012-03-23 18:28
enanders

Det verkar vara många som inte bryr sig om barnen som går i skola/förskola.
Att träffas av en bil i 50km/h är 100% dödlighet och 50% i 30 km/h. De flesta som kommenterat verkar bara bry sig om sig själva och om att ha rätt att köra så fort som möjligt. Att det sedan sitter en treåring i grillen...

#a • 2012-03-23 18:32
Eric H

När det gäller att jaga fortkörare är resurserna helt obegränsade, liksom metoderna.
VD:n för företaget som tagit fram denna idioti lär ju cykla på sommaren och åka buss på vintern.
Är företaget måhända sponsrat av (mp)? Låter i mina öron som ett fullt möjligt scenario..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.