Nästa artikel
Få vill betala merpris för miljöbränsle
Nyheter

Få vill betala merpris för miljöbränsle

Publicerad 9 juli 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Fler än nio av tio vill inte betala extra för att byta bensin eller diesel mot förnyelsebara alternativ, det visar en ny undersökning från Sifo.
Under juni tillfrågade Sifo 1 000 personer om de kunde tänka sig betala mer per liter för att byta ut diesel eller bensin mot förnybart drivmedel. När nu Svenska Petroleuminstitutet, SPI, presenterar resultatet visar sig inställningen vara entydig.

Endast sex procent av de tillfrågade uppger att kan tänka sig betala mellanskillnaden till ett förnyelsebart alternativ. 30 procent vill över huvud taget inte betala någonting extra.

- Undersökningen bekräftar reaktionen i marknaden, finansieringen av en kommande ökning av förnybara bränslen kan därmed bli en het potatis, säger Ulf Svahn, vd för SPI, i ett pressmeddelande.

Dålig kunskap
En ytterligare fråga i undersökningen gällde när de tillfrågade trodde att fossila drivmedel kan bytas ut mot förnybara alternativ. Nästan var fjärde person, 24 procent, svarade att de trodde att hälften fossila drivmedel kan bytas ut till 2030. Men enligt det internationella energiorganet IEA:s scenario är det till 2030 endast möjligt att byta ut fem procent.

- Det är anmärkningsvärt att kunskapen om förnybara drivmedel, både vad häller tillgången, tekniska förutsättningar och andra möjligheter är så pass dålig, säger Ulf Svahn.

Kan du tänka dig att betala merpris för miljöbränsle? Kommentera!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-07-09 13:49
Reidar (ej verifierad)

Ställ mosvarande fråga om el. Produktionskostnaden för vindkraft är tre gånger högre än för kärnkraft. Vill du betala detta?

#2 • Uppdaterat: 2009-07-09 14:46
Calle (ej verifierad)

Klart att vi är många som hoppas på teknikutveckling - att t ex köra på förnyelsebara drivmedel. Utvecklingen kan gå jättefort om vi satsar. Om t ex vapen- och rymdforskning lades ner, skulle enorma ekonomiska resurser friställas för vettig forskning och utveckling om drivmedel!
Vad f ö det någon som blev förvånad över att nästan ingen vill betala X-tra för t ex etanol. Soppan är dyr som den är!

#3 • Uppdaterat: 2009-07-09 14:53
Mythbuster (ej verifierad)

Reidar, är inte helt korrekt att jämföra nyinstalerad kraft (vindkraft) med kraft som byggdes för 30 år sen och investeringen är betald. Jämför istället ny vindkraft med ny kärnkraft. Då blir läget annat. Fast svårt att säga vad ny kärnkraft skall kosta. Det har Finland fått dyrt erfara.
Men till artikeln. Är tyvärr så att man inte sållt in förnyelsebart bränsle från bränslebolagens sida tillräkligt bra.
Denna rapport är dock beställd av SPI (Svenska Petrolium Institutet). Frågan är hur intresserade de är av att folk skall välja förnyelsebart? Bara en tanke. Som man frågar får man svar.

#4 • Uppdaterat: 2009-07-09 15:30
Roger (ej verifierad)

Ingen överraskning alls ju! Bara att titta på alla etanolbilsägare (läs miljöbilsägare) som tankat vanlig bensin i tanken oavbrutet så länge som det varit dyrare att köra på miljöbränsle..Ekonomin styr!! Det faller nog på staten att även fortsättningsvis sponsra miljövänliga bränslen-om det ska bli ngt av det...

#5 • Uppdaterat: 2009-07-09 16:30
Robert (ej verifierad)

Vi kör 1500-2000 mil om året och merkostnaden för att tanka E85 istället för E5 är försumbar. Det är bättre att dra ned på bilåkandet i så fall eller strunta i Thailandsresan (har själv aldrig varit där och tänker inte åka dit heller) eller vad man nu väljer att lägga pengar på.

#6 • Uppdaterat: 2009-07-09 17:08
göinge (ej verifierad)

Fordonsgasen (oavsett om det handlar om biogas eller fossil naturgas) är alltid lite billigare per mil. Prisökningar och -sänkningar följs åt för att det alltid ska vara så. Själv kör jag sedan tre år etanolbil och har aldrig - jag säger ALDRIG - tankat annat än E85.

#7 • Uppdaterat: 2009-07-09 17:35
S-E S (ej verifierad)

Användandet av miljövänligare drivmedel styrs av plånbok och tillgänglighet. Dags att "han som har hand om 'et" inser detta.

#8 • Uppdaterat: 2009-07-09 18:32
Göte (ej verifierad)

De som styr och ställer i toppen för oss vanliga människor är folk som tjänar 100 000 pr. månad.
OCh har i de flesta fall gratis transporter eller kan göra avdrag. Dessa människor som lyckas bli viktiga genom att skrika högst bestämmer att andra med 7000 (pensionär) 15000 till 20000 som innefattar flertalet skall betala och svälta i idelogins heliga namn. Amen.

#9 • Uppdaterat: 2009-07-09 18:41
Magnus A (ej verifierad)

Att kalla etanol miljöbränsle är ett hån mot miljön!
Även -- enligt världens matorganisationer, OECD, Gröna biilisters moderorganisation etc -- är det ett hån mot de som är beroende av låga matpriser.
Brasiliens miljöminister avgick i protest mot att etanolpolitiken leder till (just i detta nu f ö) rekordsnabb skogsskövling:
http://tinyurl.com/c4vff8
Annat lästips:
http://tinyurl.com/nghztq
Även en skam att moderaternas miljötalesman skriver debattinlägg med etanolorganisationen Gröna bilister!!!
www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=504914

#a • Uppdaterat: 2009-07-09 22:21
Per_K (ej verifierad)

Självklart måste det finnas ett ekonomiskt incitament för att köra på ett miljövänligt bränsle. Fordonsgas är det bästa bränslet idag, och det har stadigt varit billigare än bensin (2-3 kr lägre för gas motsvarande 1 liter bensin). Tyvärr är tillgången begränsad på vissa orter än så länge.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.