Nästa artikel
Få svenskar vill ha förbud mot hörlurar i trafiken
Nyheter

Få svenskar vill ha förbud mot hörlurar i trafiken

Publicerad 18 november 2020 (uppdaterad 18 november 2020)
Lägst stöd i hela Europa, enligt ny undersökning.
42 procent av européerna ställer sig positiva till ett förbud mot att som gångtrafikant använda hörlurar. Ännu fler vill se att cyklister inte får använda hörlurar: Här är stödet 66 procent.

Men det skiljer sig åt mellan länderna hur öppna de är mot att förbjuda hörlurar i trafiken. Tillsammans med Finland är Sverige det land som är minst positiva till detta av 20 deltagande europeiska länder i undersökningen. 1 av 4 svenskar tycker det är en bra idé att gångtrafikanter inte får använda hörlurar och 47 procent tyckte det var okej att lagstifta mot att cyklister inte får använda dem. 

Läs också: "Forskaren varnar för hörlurar i trafiken"

Undersökningen gjordes 2018 och samlar data från 35.000 trafikanter i 32 länder. Bakom den står Esra (E-Survey of Road Users’ Attitudes), som är ett gemensamt initiativ från trafiksäkerhetsinstitut över hela världen, där bland annat svenska VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), ingår som partner. 

Läs också: ”Hörlursbilisterna visar hur usel tekniken i bilen är"

Författarna bakom undersökningen tror att i länder med hög trafiksäkerhet – och därigenom få dödsfall – är stödet för ytterligare restriktiva åtgärder generellt sett lägre, eftersom invånarna i dessa länder känner mindre behov av skärpt lagstiftning. 
 

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-11-18 10:45
Pi

Tror att ett förbud mot mobiltelefonanvändning i(utan handsfree) samband med cykling vore verkningsfullare. Egentligen också för fotgängare men det är ju knappast möjligt. Så länge man använder handsfree i dessa sammanhang är det i mina ögon OK men att ha "näsan i skärmen" under cykling och gång är inte acceptabelt säkerhetsmässigt. Fast å andra sidan - med tanke på alla bilförare som fullständigt skiter i detta förbud så lär det väl inte bli bättre för cyklister och fotgängare.

#2 • Uppdaterat: 2020-11-18 11:02
Togga

Svenskarna - ett frihetsälskande folk på gott och ont. Cykla och gå huller om buller på gång/cykelbanorna med eller utan lurar... Annat är det i Tyskland. Nåde dig om du råkar gå på en cykelbana, eller ännu värre - gå mot röd gubbe även om det inte finns en bil inom synhåll! Onda ögat!!

#3 • Uppdaterat: 2020-11-18 13:44
Uffeeh

Såg för något år sedan en tjej i 18-20-års åldern komma cyklande på en cykelbana som mynnar ut på en väg. Lurar över öronen, inga händer på styret utan istället bägge händerna fipplandes med telefonen liksom även blicken koncentrerad på telefonen. Körde bara rakt ut över vägen och såg sedan mycket förskräckt ut när hon upptäckte att hon var mitt ute på vägen och att jag hade stannat. Dessutom såg hon nog ett dike på andra sidan vägen eftersom cykelbanan inte fortsatte på den sidan. Nu var det en 30-sträcka och jag såg henne i tillräcklig tid för att kunna stanna och beskåda eländet. Men hann inte ge varningssignal. Och tjejen ska ha heder av att i vinglandet reda upp situationen utan att köra omkull även om det var ytterst nära.

#4 • Uppdaterat: 2020-11-18 15:41
Styggavargen

Sverige har gått ifrån att vara ett land som varit fritt ifrån många regler och lagar eller också rekommendationer för den delen också. Alla kunde ta ansvar för sitt beteende och visa hänsyn. Hur ser det ut idag? Det spretar mycket, olika bud och vem följer reglerna idag? Svenskar är värsta ögontjänare, när ingen ser på passar man på och struntar blankt i allting. Hur kunde det bli så illa? Vi verkar ha rätt bra koll på vad som gäller. men väljer aktivt att struntar i reglerna. Alla vet vad en stopp-plikt är och man vet vad man skall köra, men man skiter i att följa lagen. Jag minns när jag var barn, man skämdes när man gjorde fel eller liknande, har någon sett att barn skäms idag? Idag går det inte att prata vuxna människor tillrätta, om man går in i en diskussion där du vet att du har rätt... man varken lyssnar eller ändrar sitt beteende. Hur bemöter man sådant??

#5 • Uppdaterat: 2020-11-18 15:46
Styggavargen

Den där Ebba politikern är ett praktexempel på vad jag menar, en vuxen människa i 30 års åldern som lurar av en gammal gubbe sin egen släktgård och sedan uppvisar dåligt omdöme genom att släpa honom inför domstol. Folk idag har inga skrupler, man kör på och visar ingen hänsyn. Därför tror jag varken pandemin kommer att fixas, än mindre klimatproblemen. Det hade nog funkat för 100 år sedan, men inte idag!

#6 • Uppdaterat: 2020-11-18 16:00
Lasse L-on

Jag har testat att cykla med hörlurar för 25 år sedan, det var inte bra därför att jag hörde för lite av omgivningen. Jag bytte till en annan modell som var öppen och inte tryckte mot huvudet, dessa släppte in mer ljud från omgivningen om ljudnivån var låg förstås. Efter det har allt gått bra men är det mycket trafik stänger jag av.

#7 • Uppdaterat: 2020-11-18 16:09
samul

Rimligt förslag om man samtidigt förbjuder bilstereo.

#8 • Uppdaterat: 2020-11-18 18:06
Henrik M

Vargen: Väldigt off-topic där, men du ska nog sätta dig in i båda parter innan du uttalar dig som du gjorde där. Läs gärna även de balanserade artiklar som skrivits om det. Inte så säker på att det är Ebba som är påtryckaren i den historien utan de som har vinningen av att gubben dör med gården i behåll....

#9 • Uppdaterat: 2020-11-18 18:18
Panopticon

Japp. Det är ju för jävligt att folk inte hör vad som händer runt omkring i trafiken. Därför borde det förbjudas att ha fönster i bilarna. :)

#a • Uppdaterat: 2020-11-21 12:00
Stefan Eriksson

Det känns som att en stor del av Svenska folket flyr vardagen och verkligheten. På alla offentliga platser fipplar folk med sina mobiler, ser trist ut när man ser sällskap på t ex restauranger och alla sitter uppslukade i sina mobiler. Många kan ju inte heller låta bli mobilen när de kör. Har de inte mobilen så har man lurar för öronen. Det ska spelas musik på många ställen, går du på en restaurang är det ofta musik, i många affärer etc. Jag arbetar i ett kontorslandskap och det är flera som jämt vill ha en radiokanal på hela arbetsdagen 5 dar i veckan. När jag ibland ber de stänga av så att jag får vila öronen blir de inte glada, de blir stressade av att vara utan musiken.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.