Nästa artikel
Extraavgifter kan stå elbilsägarna dyrt: ”En djungel”
Nyheter

Extraavgifter kan stå elbilsägarna dyrt: ”En djungel”

Publicerad 7 februari 2022
Elbilsägare som vill snabbladda men använder ”fel” app eller tjänst kan tvingas betala 250 kr mer för laddningen.

Elbilsförare som inte har något abonnemang hos laddnätverket Ionity, som ägs tillsammans av flera biltillverkare, får betala en relativt hög avgift för laddningen. Den ligger på 8,70 kronor per kilowattimme.

Det går att komma undan billigare, antingen med ett laddabonnemang som ingår vid nybilsköpet eller Ionitys eget laddabonnemang för 190 kr/mån. Då minskar kostnaden till 3,50 kr/kWh, men bindningstiden är ett år.

Ett annat alternativ är att skaffa roamingtjänsten Plugsurfing med en ”plupp” som går att använda för att aktivera snabbladdningen hos flera olika operatörer. Tanken är att det ska vara enkelt att ladda nästan oavsett vem som driver laddstolpen.

Extremt prispåslag

Problemet är dock att priset för Ionityladdningen stiger till hela 13,70 kr/kWh för den som laddar via Plugsurfing istället för att bara använda Ionitys egen app. Det är nästan 60 procent dyrare och den som laddar 50 kWh får därmed betala 685 kr med Plugsurfing istället för 435 kr med Ionity – ett prispåslag på 250 kr.

I senaste avsnittet av Vi Bilägares podcast förklarar redaktionschefen Tommy Wahlström att han tröttnat på alla olika appar och laddbrickor och därför skaffade Plugsurfing.

– Det låter smidigt, men så fick jag den första räkningen. Jag har kört en hel del på sistone så nu får vi betala. Det står heller inte vid laddaren vad det kostar, säger han.

Maria Dahlin som just nu kör den Hyundai Ioniq 5 som ingår i Vi Bilägares långteststall kan använda en särskild laddapp i mobilen från Hyundai.

– Men då läggs det på 5 kronor i startavgift innan laddningen jämfört med att använda laddstolpens egen app. Det gäller att ha koll på alla dessa extraavgifter. Det är en djungel, säger hon.

Du kan lyssna på poddavsnittet i spelaren ovan eller på den här länken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (43)

  • 12 februari 2022 Christer skrev: SnookerPro…
  • 11 februari 2022 Dagens sanning Robban!
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.